Thursday, November 12, 2015

a / b

Bangun je pagi tadi, aku dah kena buat pilihan.
yes or no
nak ke tak


tapi persoalan dia, boleh atau the otherwise


aku tak nampak apa dah depan aku. aku nampak belajar, belajar, belajar.
betul, dulu mati mati aku cakap once habis ni, no more.
ikutkan, 50-50. taknak dah. penat


tapi aku fikir2 balik la kan. life as a student; apa yang buat hidup ni bermakna; sebab struggle yang kita kena hadap. pressure. semua. 


hidup kalau tak perit, bukan betul betul hidup namanya. mana boleh sepanjang masa nak senang bahagia. mesti! mesti ada jugak sakit dia.


SEBAB TU LA, aku pilih yes. aku pilih nak.
go, go for it.
try.
usaha.

dalam pada aku rasa sesak dah penat belajar.
aku sebenarnya sesak jugak tak berilmu.


sepanjang aku menganggur, sisters brothers tolong carikan kerja. tapi sayang, kelayakan aku ada sekarang tak cukup pada kekosongan tu. sekeping diploma/ijazah tu memang betul la penting. 

belajar demi nak dapat kerja. nak dapat kerja untuk??? bayar loan. bye


Wednesday, November 11, 2015

Perempuan macam aku

Aku taktau seperti apa dan sejauh mana complicatednya seorang perempuan itu. tapi aku nak cerita pasal aku. perempuan lain lantaklah aku peduli apa. aku cuma nak perempuan2 kat luar tu tahu aku sayang korang banyak2 so tolong jaga diri korang. tu je. diam.


sejenis aku ni, aku kalau malas; malas sangat yang amat. tapi bila rajin, semua aku nak buat. bila aku nak mintak tolong, aku akan mintak tolong. tapi biasanya aku cuba buat sendiri. tunggu masa kalau otak aku serabut fikir macam macam hal, aku bawah tekanan, maka aku akan memetir panggil minta tolong orang. aah, minta tolong tapi dalam keadaan marah atas alasan; under pressure. aku tau, tak boleh dimaafkan. diam.


maka nanti aku akan mintak tolong abang. misalnya -


"abang, tolong kemas meja makan tu kejap"


memang abang kemas. tapi nanti still ada tercicir. getah ikat sayur / pisau / ketip roti buku / sebutir nasi yang dah keras.


nanti aku complain - "ORANG SURUH KEMAS MEJA PUN PAYAH KE. MENDAPE LAGI ATAS MEJA NI, SEPAH"


tapi untuk buat hal tu dengan tangan sendiri, aku rasa penat. maka aku mintak tolong. tapi bila mintak tolong, aku bising. tapi kalau tak mintak tolong, aku bising gak.


sama je kan.


abang tolong = meja tak kemas sepenuhnya = aku bebel
abang tak tolong = meja aku yang kemas sendiri = aku bebel
abang tak tolong = meja tak disentuh langsung = aku lagi membebel


aku taktau apa masalah aku.


sabarnya lahai abang aku melayan kerenah adik dia yang selalu tak puas hati. ya Allah, Kau temukanlah abang jodoh yang lemah lembut dan tak kuat membentak dan solehah. aamiin.