Sunday, July 26, 2015

Air

Aku taktau la orang lain macam mana kan. Tapi sejak setahun-dua kebelakangan ni, memang aku kerap sangat minum air 0.



Apa tu?


Air kosong lah.


Breakfast - makan macam biasa. tapi air suam.
Lunch - makan nasi macam biasa. air suam lagi. kalau panas terik membahang baru minum air sejuk.
Minum petang - makan ringan2, ha ni minum teh
Dinner - makan nasi dengan portion yang tak hengaaaat. air 0.


Jarang dah minum milo. koko. vico.


Dari pagi tu sampai la malam. Kiranya air kosong jela aku teguk. Sebab aku rasa diri ini ibarat hamster tak cukup air kalau tak minum.



----------------------


Kawan: Eh banyak pulak aku minum air harini.

Aku: Aaah takpe. Biar kulit lembab.




...jangan otak lembab.



-------------------


Selalu baca tau.
"Banyakkan minum around 2-3 liter air sehari"
Tapi kena depends pada body jugak. & buah pinggang.


sebab yang nak proses tu semua buah pinggang engko jugek.


nak kira jumlah air yang badna kau perlukan, ikut berat badan.


1 liter = 25kg

andai kata berat badan adalah 45kg (andai kata ok, aku tak mention berat aku 45 pun kat sini. engkorang jangan nak manipulate mana2 fakta)

maka

45 ÷ 25 =

1.8l je air diperlukannnnn


tapi aku ni jenis tegar nak minum air sokmo. jenis pantang nampak air depan mata. elok tak dahaga, nak jugak capai botol air.



agaknya kalau aku ini adalah seekor duyung...............

Saturday, July 11, 2015

Jangan sengaja pergi agar dicari. Jangan sengaja lari biar dikejar. Berjuang tak sebercanda itu ...