Wednesday, December 17, 2014

Cik

Untung betul para emak muda yang bila diletakkan sebelah sebelah dengan anaknya, orang lain nampak macam adik beradik. Macam - ehhh ni adik awak ye?


Atau kalau si emak muda tadi pergi ke sekolah anak darjah satu nak ambil report card, cikgu tegur "kakak si fulan ye? maknye mane? tak datang sekali?" Gitu.


Saya ni...bawa adik-adik keluar pun orang sangka saya bawa anak. Dah umur enam-tujuh tahun pun. Sempat pulak haku beranak beberapa tahun lepas ye! Itu baru bawa adik umur sekolah rendah. Pegang bayi umur 10 bulan........


"Anak ke?"


Muka sikit punya muda lah cenggini, orang suspect engkau dah jadi ibu. Apa perasaannya tu? Tak rasa macam... erm. Haru. Tapi lagi haru bila makcik2 tanya, "sorang je bawak anak? suami mana?" / "anak ke berapa? oihh amboi muda2 dah ada anak ye, bagus la.. "

Makcik, jangan sampai saya piat piat telinga makcik ye. Jangan. Haaa.


--------------


"Puan Hazwani, sukacita dimaklumkan"

"Tapi saya belum kahwin"

"Oh maafkan saya, Puan. Baiklah Cik.."

No comments: