Wednesday, December 31, 2014

Epilog 2014

Sakit kepala ft menggigihkan diri bersiap demi subjek Bahan & Binaan. Lapan suku sepatutnya kelas start. Lapan suku juga la saya baru nak bersiap. Tepat pukul sembilan baru keluar rumah. Nampak tak berapa lama saya bersiap tu. Taknak lama lagi pulak an an an.


Watlek watpis melenggang. Sekali buka whatsapp - lupa nak bagitau. pensyarah pergi umrah. jadi kita tak ada kelas pagi ni. next class pukul 10.30 ye teman-teman.


Oh, kebahagiaan dan kelegaan itu!


Lepas breakfast yang mana saya lupa saya makan apa pagi tadi; terus beli buku & pen. Keluar dari kedai, nampak tiga anak kecil dalam Hilux. Enjin pasang. Tak ada ibu mahupun bapak.

Dua orang duduk depan. Lelaki dan perempuan.
Sorang duduk belakang. Perempuan. Mungkin paling sulung. Umur dalam lingkungan 9-10 tahun.


Budak perempuan depan sekali senyum pandang kami. Sambil sengih, kecilkan mata dan dan dannnn tunjuk peace! Ya tuhanku comelnya dak ni eeiii. Tak berani nak dekat. Kang orang cakap kita buat cubaan menculik. Aku tak habis bayor hutang dunia akhirat lagi ni, sesabor dulu la kalau nak fitnah pun~


Kami ni balas la balik senyum kejadah buat peace. Agaknya kalau orang lain tengok, nampak macam gadis-gadis terencat pulak senyum kat kereta. Agaknyalah.


Lepas tiga-empat minit berbalas senyum, si kakak sulung yang duduk kat belakang tu bukak tingkap.


Budak perempuan duduk depan terus menjerit. Kakakkkkk!


Alamak comelnya. Serentak kawan-kawan menyahut. Saya mampu pandang je.


"Tak.. kakak biru tu. Nak cakap dengan kakak biru tu. Hehehehhe"


"Aaaa. Akak ke? Iye, kenapa?"
Saya yang selebet selekeh serabai comot ni dipanggil juga kenapa. Kakak-kakak lain ni punyalah cantik kateko!


"Kakakkkkk!"


"Iyeeeeeee"


"Kakak comel laaaaaaa. Cuba kakak buat peace!"


Saya imitate balik sebijik sebijik apa dia buat. Gaya dah macam saya ni budak kecik ikut dia buat apa.


Si kakak sulung pulak menyampuk dari belakang - "nama kakak apeeeeee"


"Kak wani"


Adik lelakinya yang mungkin dalam umur setahun dua, sengih. Tengah hisap botol susu pun, dia lepaskan botol tu. Senyum pandang saya. Makkkk, nak cair lagi sekali boleh? Apahal comel sangat bebudak ni. APASAL DOHHHH !


"Eh adik duduk dalam kereta, ayah mana?"
"Tuuuu, dalam kedai"
"Aaaa? Ooooo ok ok. Dah dah. Tutup tingkap tau. Kak wani nak masuk kolej dah. Ada kelas. Nak study. TUTUP TINGKAP TAU. BAHAYA NI"

Adik lelaki tu geleng kepala pulak dah cakap no no no. "Apa pulak no. Yes la. Eh? Muahhh ciked!"

Kasi flying kiss bertimpa-timpa.


"BYE KAKAK STUDI! BYEEE!"



Hilang, hilang terus sakit kepala.
Hilang sakit hati, makan hati, kecil hati semua dari awal awal menapak ke tahun ni.
Mana sedih mana kecewa.. tak tahu ke mana.


dan mungkin ni la penutup 2014 yang membahagiakan bagi saya. biar nampak hekleh ni jekeeeee. tapi kita tahu kan macam mana rasanya bila bebudak sudi pandang, cakap dan senyum kat kita. kan? KAN?


Monday, December 29, 2014

Kuantan, Pahang, MY



Kalau esok lusa aku pakai boots pua chu kang tapi versi transparent, jangan tanya kenapa!

W

Wahai diri sendiri,
sedarlah untuk apa dan 
demi siapa kau harung masuk semester kedua ni!


Duhai seorang diri sendiri,
sila kembali ke landasan yang betul! 



Kalau ibu-ayah buat tak endah papan tanda PUTUS ASA di setiap simpang siur perjalanan nak cari rezeki kasi anak2 makan minum pakai belajar tinggi2, 
ko dah kenapa nak give up belajar? 


Umur baru setahun jagung pun dah nak give up ke beb? Sabar la.



Nak insaf ni nak insaf T______________T


Baru bangun tidur, tetibe motivated nak belajar.




Tapi...













boleh tak nak cuti sehari esok? Belum kental lagi nak pergi kuliah. 
Hwarghhh.

Wednesday, December 24, 2014

Manisnya Cinta di Cappodacia


Kau ada seorang kawan yang level keyakinan dia tinggi setinggi LIMA KALI POKOK KELAPA. Sebabnya dia akan cakap dengan muka bersahaja dan penuh yakin seperti wakil pelajar - manisnya cinta eh oh ha yang shaheizy sam dengan FARA FAUZANA berlakon tu?


Kau baru nak iyekan hujahan dia tadi tapi dengar something wrong somewhere pada nama heroin tu. 


FAZURA LA WANI, FAZURA!

yeke, rasa macam cakap fazura tadi ehm abaikan, manusia melakukan kesilapan. 


Jangan marah. Sayalah kawan yang terlebih yakin diri ituuu. Hekhek.


----------------



Nak review pasal cerita tu ke? Saya bukan seorang yang reti bagi review. Takpe saya bagi pendapat daripada seorang saya lah. SEORANG SAYA. Bukan dari jiwa pembaca novel cinta tegar. 


1. Sweet tak cite tu?
Bo..lehlah. Biasa le, kalau dah suka, sanggup buatkan ape aje. Pergi mane aje dia pergi. 


2. Kelakar ke?
Ada scene kelakar yang mana bila aku gelak, AKU SORANG JE GELAK DALAM TU. Taktahu la kot aku ni spesies hashtag mudahterhibur ke.. 


3. Pernah baca novel MANISYA CINTA?
Saya bukan peminat novel cinta. Jarang ada koleksi genre camtu kat rak saya. Tapi pernah kot pinjam kawan punya. Anis Ayuni kan? Ok pernah. KAN SENANG BAGITAU JE PERNAH BACA

4. Bandingkan novel dengan filem - mana satu best?
Novel ada sentuhan tersendiri, filem pun sama. Saya tak reti nak cakap mana satu best. Sebab saya tak boleh bawak feel layan genre macam ni. Siapa yang jenis cepat arwah sementara tu, takyah baca novel ah. Pergi tengok adaptasi terus. Tapi saya bagitau awal awal, novel dan filem tak akan sama. 


5. Kalau dah tahu jiwa bukan jenis melayan cerita macam tu, kenapa tengok jugak?
Shaheizy Sam. 


6. Taktau nak tanya apa dah..
Laaaaa cepatnya habis



Sudah. Ni la pandangan daripada seorang saya. Ehek hek hek. Fazura cantik hui. Lisa Surihani macam biasa la comel. Shaheizy Sam kali ni memang tak mampu diungkapkan dengan kata-kata. LIhat saja jambang dia. yang umpama baru nak tumbuh. boleh jatuh ni....




Will you be my Mohd Nazmi bin Isa? Ha ha ha. 
*pegang buku novel bebanyak dan berlalu pergi dengan harapan Mohd Nazmi nampak dan kemudian belikan sebagai surprise*


Fav quote saya. Tak ingat ayat penuh dia macam mana tapi lebih kurang macamni

Dulu abang tak reti menghargai,
jadi sekarang abang tak ada hak untuk mintak.. - Bakhtiar

Siapa pergi tengok tu tolong fokus pada ayat Bakthiar eh eh eh eh  

Wednesday, December 17, 2014

Cik

Untung betul para emak muda yang bila diletakkan sebelah sebelah dengan anaknya, orang lain nampak macam adik beradik. Macam - ehhh ni adik awak ye?


Atau kalau si emak muda tadi pergi ke sekolah anak darjah satu nak ambil report card, cikgu tegur "kakak si fulan ye? maknye mane? tak datang sekali?" Gitu.


Saya ni...bawa adik-adik keluar pun orang sangka saya bawa anak. Dah umur enam-tujuh tahun pun. Sempat pulak haku beranak beberapa tahun lepas ye! Itu baru bawa adik umur sekolah rendah. Pegang bayi umur 10 bulan........


"Anak ke?"


Muka sikit punya muda lah cenggini, orang suspect engkau dah jadi ibu. Apa perasaannya tu? Tak rasa macam... erm. Haru. Tapi lagi haru bila makcik2 tanya, "sorang je bawak anak? suami mana?" / "anak ke berapa? oihh amboi muda2 dah ada anak ye, bagus la.. "

Makcik, jangan sampai saya piat piat telinga makcik ye. Jangan. Haaa.


--------------


"Puan Hazwani, sukacita dimaklumkan"

"Tapi saya belum kahwin"

"Oh maafkan saya, Puan. Baiklah Cik.."

Sunday, December 14, 2014

Hotspot jap!

Sebab saya dikenali sebagai manusia yang pelik pelikz, maka memang tak hairan lagi kenapa nama hotspot saya pun pelik. Sampailah bila suatu hari Encik Pensyarah nak tumpang hotspot salah seorang pelajarnya. Alahai. 


Kawan sebelah dah petik nama saya, maka saya tampil ke meja beliau untuk bagi password.


Apa nama wifi awak?
Tu, yang ada brackets tu.
Password?
********

Lega sebenarnya. Sebab dah tukar awal2. Kalau tak...


Haritu; 

"Pe nama hotspot kau? Pinjam jap"
"sebelah ko"

Dia pandang sebelah..... . Eheh jangan marah.

Wednesday, December 10, 2014

Cop kejap!

*angkat tangan*
Ada soalan!




kenapa lebih senang bertindak rasional bila kita berfikir untuk orang lain tapi sangat emosional bila jadi kat diri sendiri?


senang je nak nasihat orang. contoh?

- kau tak boleh selfish, kena fikir gak pasal orang lain
- semua ni untuk kebaikan kau
- apa yang jadi, semua berhikmah

kannnnn senang tu. bila benda jadi kat empunya diri, terus emosi tak stabil merasuk. 


---

Hui. Kita tak lari, dia tetap tak mencari.