Thursday, July 31, 2014

Kasar tak mampu dilentur lagi eh

Hampir sepanjang hari setiap minggu, masa kami dihabiskan dalam studio. Kalau tak studio, studio juga. Terus terang cakap, susah. Bukan belajar yang susah. Tapi nak cuba blend dan mix dan get along dengan kepala-kepala dari negeri lain. Lagi pulak bila saya ni pendiam amat. Tak percaya? Langsung ditanya aja sama guru-guru Panglima.


So far, Alhamdulilah, terjumpa sorang manusia ni rupanya kepala otak dia ngam dengan gue. Ada clique di situ. Like, "kau pikir apa aku pikir jugak? great so i dnt hv to say it la kan" Camtu. Nampak je dia nak acah acah macho. Bukak wechat jakgi dia cakap "Izz, rindu ko la." Nampak di situ? Tu la aku dah cakap, 14 hari tak jumpa ni jangan rindu sangat.


Paling susah? Nak cuba campur dengan budak lelaki. Nisbah mereka lagi besar dari nisbah kami perempuan. Sekarang ada la dah masuk sikit. Walaupun masa tengok muka sorang-sorang, macam gong semacam je. Simbal betul!


Perhatikan aje cara kaum adam ni treat kaum hawa yang lain cemana. Lembut je panggil, elok je cakap.


Tapi yang sedihnya, bila bercakap dengan saya, fehhhh.


"Wei Apsal kau nak cakap kasar-kasar dengan aku? Dengan perempuan lain boleh je pulak elok-elok. Racist la!"

"Dah kau tu ha, kasar sangat, ganas tak hengat. GARANG PULAK TU. Kau tengok diorang, lembut je. Cuba jadi cam diorang. Nescaya aku akan cakap baik je dengan kau"

-----

"Ni kali pertama aku tengok kau senyum. Depan aku."

Selama ni aku senyum je. Tapi orang tak pernah nampak. Sebab orang tak pernah nak pandang. Huks.

Wednesday, July 23, 2014

(terlalu mengantuk untuk fikir tajuk)

18 Ramadhan itu hari.
Buat kali pertama dalam Ramadhan 1435H, ayahanda beli makanan dari bazaar.


Setakat kuih muih sejenis dua. Tak banyak. Cukup buat syarat nak merasa je.


Pagi esoknya..... Entah berapa kali bunyi flush. Fehhhh.

Wednesday, July 09, 2014

Tanpamu, pendingin hawa

That one lecturer yang cuba untuk tenangkan hati dan sejukkan diri anda yang gelisah menggelupur sebab air-cond dalam studio umpama hidup segan mampus sudah lama. Kipas siling langsung tak ada. Cuma harapkan pengudaraan yang masuk melalui tingkap.


"Ok pelajar, panas ye? Awak angkat kertas ni.."


Kami pandang je dulu.


"..lepas tu buat macam saya"

Kata beliau, sambil mengipaskan diri. Separuh je lawak tu sampai, but thanks anyway. Sebab ada juga cubaan nak tenangkan anak-anak senibina ini yang gundah gulana lencun ketiak peluh merinik di dahi. Terimassss!

Sunday, July 06, 2014

Alergik

Lepas rakus cicah ulam dalam sambal belacan Sunda versi homemade, saya tilik muka pada cermin.


"Naik jerawat. Hm, sebab hormon kot. Mesti!"


Esoknya, makan lagi ulam + sambal belacan.


Lepas tu kunyahan terhenti sebab saya lupa saya alergik. Patutlah jerawat membiak secara mendadak. Cehh. Kesabaran amat diperlukan dalam menangani masalah pertumbuhan jerawat.



p/s: Sambal Sunda guna tomato, sambal kita tak. Tomato ni memanglah elok untuk kulit. Tapi kalau dah ada belacan dalam sambal, tak ada maknanya la nak teruskan makannnnn.