Friday, June 27, 2014

Medical check up

Entry ni terkhusus bagi err bagi mereka yang ingin buat pemeriksaan kesihatan aka medical check up. Lagi khusus untuk mereka yang berada di sekitar Kuantan.


Disarankan untuk tidak membuat pemeriksaan di klinik kerajaan Indera Mahkota. Sebab?


Drive pergi klinik, sampai kaunter pendaftaran: "Kak, nak daftar medical checkup" Maka jawab kakak kaunter, "Adik, kena pergi klinik swasta dulu, buat urine test untuk drug sebab kat sini tak ada alatan untuk test tu. Lepas tu baru kita boleh periksa yang lain-lain"


Itulah jawapannya. Jadi ke mana saya pergi? POLIKLINIK AR-RAZI @ Sungai Isap. Buat urine test je kat situ sebab punyalah ramai orang sampai nak penuh seat menunggu.


Total: RM30


Sesiapa kenal staf kat situ, tolong bagitau kakak poliklinik tersebut untuk mesra dan senyum.


Untuk pendekkan cerita, lepas tu balik ke klinik yang sama. Daftar. Kalau diikutkan, dalam borang kesihatan saya, tak perlulan xray. Tapi kakak kaunter tu cakap kena buat xray jugak sebab masuk pakej RM20.

Ye, jumlah bayaran untuk buat pemeriksaan kesihatan kat klinik kerajaan adalah sebanyak RM20 tunaiiii. Kemudian, kena pergi buat pemeriksaan ikut turutan tertib:

i. Urine test (lagi sekali)
ii. Pemeriksaan gigi (Tingkat satu)
iii. Xray
iv. Pemeriksaan terakhir (jantung, pendengaran, penglihatan, dll)


Semuanya berjalan agak lancar tapi part xray macam tak berapa nak mampu untuk redha bila tengok result diri sendiri. Hiks. Meski tak tahu apa-apa, tapi berdasarkan nada suara doktor dan keluarga, bunyi macam saya patut risaukan diri sendiri.


Kalau nak jugak pergi klinik kerajaan, pergi kat Beserah. Tak berapa ramai orang. Peralatan semua pun lengkap. Tak adalah disuruhnya pergi klinik swasta dulu la apa la. OKAY? Ok.


Kalau rasa macam Beserah tu jauh, pergilah ke klinik swasta berdekatan anda. Dah nama pun swasta, haruslah bayarannya pun agak tinggi.


Klinik Shukri kat IM 8 = RM90
Klinik Nadira IM5 (playground saya sementara menganggur lepas spm weee) = Tak pasti berapa hengget tapi takda xray kat sini


Klinik-klinik lain, saya tak pasti. Kerana sesungguhnya tidaklah saya bekerja di semua klinik di Kuantan.

2 comments:

Anonymous said...

-dekat mana boleh tulis nama ?-

poliklinik beserah kalau ada surat (tawaran,panel,dll) RM1 kalau tak RMXX.

Al-Farabi - RM70 @ RM60
KPJ kuantan - RM110
-servis Al-Farabi n KPJ cepat-

Izz Hazwani said...

Anonymous,
guna option 'Nama/URL'.


KPJ yang kat Alor Akar tu kan? Terima kasih atas info anda :)