Friday, June 27, 2014

Medical check up

Entry ni terkhusus bagi err bagi mereka yang ingin buat pemeriksaan kesihatan aka medical check up. Lagi khusus untuk mereka yang berada di sekitar Kuantan.


Disarankan untuk tidak membuat pemeriksaan di klinik kerajaan Indera Mahkota. Sebab?


Drive pergi klinik, sampai kaunter pendaftaran: "Kak, nak daftar medical checkup" Maka jawab kakak kaunter, "Adik, kena pergi klinik swasta dulu, buat urine test untuk drug sebab kat sini tak ada alatan untuk test tu. Lepas tu baru kita boleh periksa yang lain-lain"


Itulah jawapannya. Jadi ke mana saya pergi? POLIKLINIK AR-RAZI @ Sungai Isap. Buat urine test je kat situ sebab punyalah ramai orang sampai nak penuh seat menunggu.


Total: RM30


Sesiapa kenal staf kat situ, tolong bagitau kakak poliklinik tersebut untuk mesra dan senyum.


Untuk pendekkan cerita, lepas tu balik ke klinik yang sama. Daftar. Kalau diikutkan, dalam borang kesihatan saya, tak perlulan xray. Tapi kakak kaunter tu cakap kena buat xray jugak sebab masuk pakej RM20.

Ye, jumlah bayaran untuk buat pemeriksaan kesihatan kat klinik kerajaan adalah sebanyak RM20 tunaiiii. Kemudian, kena pergi buat pemeriksaan ikut turutan tertib:

i. Urine test (lagi sekali)
ii. Pemeriksaan gigi (Tingkat satu)
iii. Xray
iv. Pemeriksaan terakhir (jantung, pendengaran, penglihatan, dll)


Semuanya berjalan agak lancar tapi part xray macam tak berapa nak mampu untuk redha bila tengok result diri sendiri. Hiks. Meski tak tahu apa-apa, tapi berdasarkan nada suara doktor dan keluarga, bunyi macam saya patut risaukan diri sendiri.


Kalau nak jugak pergi klinik kerajaan, pergi kat Beserah. Tak berapa ramai orang. Peralatan semua pun lengkap. Tak adalah disuruhnya pergi klinik swasta dulu la apa la. OKAY? Ok.


Kalau rasa macam Beserah tu jauh, pergilah ke klinik swasta berdekatan anda. Dah nama pun swasta, haruslah bayarannya pun agak tinggi.


Klinik Shukri kat IM 8 = RM90
Klinik Nadira IM5 (playground saya sementara menganggur lepas spm weee) = Tak pasti berapa hengget tapi takda xray kat sini


Klinik-klinik lain, saya tak pasti. Kerana sesungguhnya tidaklah saya bekerja di semua klinik di Kuantan.

Friday, June 20, 2014

Waras

Pernah tak -----
duduk sorang sorang. Mungkin masa tu tengah kacau minuman anti-clockwise dengan tangan kiri sebab awak memang kidal;
atau macam2 probability lain yang malas saya tuliskan kat sini.


Tiba-tiba tergelak. Mula-mula gelak kikikiki je. Lama-lama..



KAH
KAH
KAH!


Sebab dok flashback zaman macam badut yang buat lawak. Teringat zaman konon naif gila macam tak tahu apa-apa langsung. Blur. Blank. CLueless. Clumsy. Apa lagi/


Masa tu fikir, "kenapalah aku camni dulu. kenapa takda orang nak sedarkan aku. cis"


Rasanya kalau dirakam dan dimainkan semula aksi saya ni, saya pun fikir diri sendiri macam kurang kewarasan bila berdekah tak hengat istighfar.

Monday, June 16, 2014

Empat tahun sekali

Empat tahun dulu, sotong.


Sekarang, unta.


Apakah ia??

Thursday, June 12, 2014

Monopod

Macam mana cuaca Kuantan pada petang Khamis ini? Mendung sikit. Baru lepas hujan. Semalam tengok ramalan kaji cuaca, katanya hujan turun sekejap. Memang turun sekejap tapi lebat sangat dan angin pun kuat.


Pagi-pagi dah terik. Hangat. Lebih hangat daripada biasa.


Mari beransur pada cerita saya. Kenapa nak cerita kat sini? Sebab bila bukak mukadimah kat abang, dia buat dek je. Baiklah aku cakap sorang kat sini. Takpe takpe. Sok lusa abang bercerita, kita buat dek jugak.


Bulan lepas gi KL kejap. Kejap je. Bangun pagi pagi, bas gerak pukul dua. Sambung tidur dalam bas. Tapi banyak kali la terjaga. Pakcik ni bawak bas.. ya Rabbi... boleh mimpi buat aksi thriller ko tawu??


Hah. Lepas tu? Lepas tu pakcik bas berhenti kat Puduraya. Pukul lima. LIMA PAGI. Sunyi. Ada pun sorang dua makcik kat situ tunggu bas sekolah dia nak gi kerja agaknya.


Duduk la kat situ. Datang sebuah teksi. Dia ingat saya nak naik teksi. Saya buat-buat tak nampak. Mamai lagi masa ni sebab baru bangun tidur. Pastu datang pulak orang tak waras gelak sorang-sorang kat sebelah saya. Like. hello. Ko tak reti tidur ke ha. Elok pulak dia duduk sebelah saya. Nasib baik tak kacau.


Lepak mamak. Sampai pukul enam. Ke? Agak agak macam KL dah hidup sikit tu, barulah gerak KL Sentral.


Klimaks dia kat sini la sebenarnya. Sampai kat KL Sentral. Saya duduk diam je perhati orang sekeliling. Terpandang seorang wanita umur 30-an pimpin tangan seorang kanak-kanak umur dia baya adik saya kot. Tujuh tahun?


Dan pada tangan budak tu, dia pegang sesuatu yang nampak macam monopod. (ALa yang guna buat extender untuk korang selfie tu.) Sambil ketuk-ketuk pada lantai. Dah kenapa pulak dah budak ni buat macam tu.


Bila saya perhatikan lama-lama.. itu bukan monopod.
Bila saya tengok mata dia.
Bila tengok cara dia jalan.
Bila tengok cara mak dia pimpin dia.



Ada orang guna kayu macam tu, hala pada langit sambil sengih sumbing.
Tapi dalam cerita versi lain, ada orang guna sesuatu seperti monopod, untuk dijadikan 'kaki depan' dia berjalan.



Tongkat untuk orang yang tak ada nikmat penglihatan macam kita.
:)

Tuesday, June 10, 2014

Gulai ayam

Yo waddup everibadehhhhh! Agagaga. Berpeluh menaip ni ha. Makin terasa bahang. Takyah pergi gym pun dah berpeluh ha.


*lap titisan peluh yang tidak menyelerakan*


Malam ni kita dinner makan gulai ayam. Ok, kalau ikut Kelantan, tak silap saya, kari ayam diorang dipanggil gulai ayam. Yang saya masak ni gulai betul betul gulai warna kuning tu. Apa yang buat saya tiba tiba nak memasak ni? Sebab saya nampak ayam.

Tapi jangan risau. Kalau nampak kucing, tak adanya saya nak gulaikan dia. Dah dah. Jom kita belek resepi. Ni saya follow dari AMIE'S LITTLE KITCHEN. Sebab tak perlu guna bawang.


Saya edit sikit resepi Puan Amie. Hehe.



BAHAN-BAHAN:

  • Sekilo ayam 
  • 4 cawan santan
  • Air secukupnya
  • 2 batang serai
  • Kentang dibelah empat atau enam atau lapan atau suka hati lah
  • Kunyit hidup (tumbuk)
  • 13-15 batang cili padi (tumbuk)
  • 2 asam keping
  • Garam

------

Saya memasak main campak-campak aje. Maaf le, masih amateur. Tak reti bagi sukatan tepat. Jadi sila memasak ikut suka hati lidah anda.


Ayam tu dah basuh bersih bersih kan?

CARA-CARA SAYA:

1. Masukkan ayam, kunyit, cili padi, air dan kentang. Belum masukkan santan lagi sebab nak empukkan kentang dulu. Ok? Ok.

2. Agak-agak dah empuk, tuang pati santan. Saya panggil santan pekat.

3. Buh asam keping dalam bakal-gulai-ayam anda.

4. Kacau, kacau, kacau.

5. Tambah garam.

6. Rasa gulai anda. Kalau cukup rasa, tutup api. Tapi kacau lagi seminit dua.

Jangan tinggalkan gulai masa api masih dipasang. Kena terus kacau. Kalau tak, nanti jadi naik lemak, naik kepala, naik santan. Memang naiklah.

Siap. Lepas tu? Lepas tu saya bukak laptop, tulis resepi ni sebab malas makan lagi. Tapi dah merasa sikit la gulai tu. Umphhh sangat.

Ok jom makan. Saya dah lapar.

Thursday, June 05, 2014

Gurauan IG

1. Tak suka packing.
2. Tak suka duduk dalam kereta berjam-jam menempuh perjalanan.
3. PENATLAH NAK UNPACKING KAIN BAJU SEMULA.

Inilah dia.


------------------------

"Kau rasa kau cantik tak?"

"Biasa je."

"Tapi kan beb, sebenarnya kau memang buruklah."

------------------------

Kekadang perangai dan bahasa boleh jadi keji jugak. Brr. Gurauan melampau seperti ini tidak patut dicontohi ye.

IG tu bukan bermaksud Instagram. Tapi bermaksud Gurauan Islamic Guide. Sebab 18PG mainstream sangat kot. Atau sebab didikan ini sepatutnya bukan datang daripada ibu bapa je. Daripada semua orang. Kita mendidik, kita dididik.

Monday, June 02, 2014

-ve

“aku belajar menaruh hormat kepada orang yang menegakkan martabatnya dengan cara membuktikan dirinya sendiri, bukan dengan membangun fikiran negatif tentang orang lain.”


- Cinta di Dalam Gelas, Andrea Hirata