Wednesday, May 28, 2014

Haram

Few days before...

"Syukur aku duduk Malaysia. Sana sini, senang je nak cari makanan halal."

Tapi hari ini...

"Jangan makan tu, jangan makan ni! Harommmm."

Em. Ok.

Saturday, May 24, 2014

Tayar

Melompat terkinja-kinja haku keluar rumah sebab nak tukar tayar kereta. Dah pesan kat abang-abang, saya sendiri nak buat. Diorang guide la.


Bila sampai je kat luar, tengok abang dah buat half way.


"Alaaaa, kan orang cakap orang nak buat"

"Tak payah. Lagi susah nanti"

..apakah ini.

"Kalau tak tukar tayar ni, cemana orang nak belajar."

"Takyah"

"Bosan la, takda kerja nak buat ni"

"Pergi masuk dalam, lipat kain."

Hentak kaki. Kiri kanan kiri,
kiri kanan kiri,
kirik kanan kirikkk,
krekkk nan krekk.


Sesungguhnya bumi belum bergegar dengan hentakan kaki seorang Izz Hazwani.

Tuesday, May 20, 2014

Ujian JPJ

Nak borak pasal test JPJ haritu. Yeppp, memang gagal. Kalau dah drive camtu pon lulus lagi, memang very the suspicious la kan. Tak main la ambil special test atau rasuah rasuah ni. Hidup nak berkat sokmo, ye tak?

Ok. Masa hari failed tu, saya antara calon terakhir yang balik lewat. Pusat Memandu Elit tu pun dah tutup. Tak lama lepas tu datang sorang calon lelaki, duduk berhadapan dengan saya. Dia tanya macam mana keputusan saya.


"Kalau ko tengok muka aku sekarang, agak agak lulus ke tak?" --- saya tanya sambil buat muka ala ala bahagia.


____________________________

Hari ulangan ujian jalan raya. Saya calon pertama. Gila tak mamai masa tu. Pepagi lagi. Tapi not bad la. Pagi pagi ni mood macam ok je. Cuaca pun sedang elok. Masa dari luar Encik JPJ tu panggil, CALON ULANGAN NOMBOR SATU! Saya pun gerak ke kereta. Viva. Bukan myvi ok. Siapa tah haritu dengan muka confident cakap dia bawak myvi. Ceyttt.


Dari luar kereta, muka Encik JPJ tersebut garang. Heh heh heh. Tapi saya buat dek je. Namun begitu, bila dia dah masuk kereta, saya mula nak cuak. Terkejut sebenarnya. Maka Encik JPJ tersebut pun suruh inhale exhale berzikir selawat semua. Sporting la dia ni. Masa ni rasa cam eh boleh bawak borak aa kot Encik JPJ ni.


Separuh jalan, masing masing senyap. Tapi tak awkward. Saya pun sibuk dengan dunia sendiri. Lepas tu dia tanya dengan nada friendly seperti bapak bapak.

"Dah habis sekolah ye.

Sambung belajar mana

Oo dekat je.

Kenapa tak nak jauh2?

Dah ada buah hati ke?"


Mula dari situ la kami jadi mesra sikit ewah macam bapak aku pulak en. Yang bestnya, bila saya tersilap sikit, pak cik jpj (terus upgade jadi pak cik, takda encik2 dah) ajar bila nak guna gear itu gear ini.


Tiba-tiba, pakcik jpj bawak keluar samsung note beliau. Note berapa saya tak pasti. Semua lebih kurang je. Ingatkan pak cik tu bawak keluar phone sebab nak main game dek kebosanan dengan kesivikan saya di atas jalanraya. Rupa-rupanya...


KLIK! KLIK!

Cis, bunyi effect ambil gambar tak menjadi. Senang cerita dia ambil gambar la. Terkejut saya. dia buat apa?


"Saya bagi gambar awak kat anak saya"

"Aaaaapa dia pak cik?"

"Nah ni tengok gambar anak saya"

Pak cik ni saja tau. Nasib tak lulus jpj kat hospital. Distracted kejap dari fokus sebab dia suruh tengok gambar anak dia. Wahahahahah.


Keputusannya? Lulus. Markah?


18/20

Apa yang ditanda pangkah?


 Membetulkan cermin pandang belakang dan tepi.
Sebenarnya dah adjust pun tapi pak cik jpj tak perasan kot. Korang lain kali paksa encik dan puan jpj untuk tengok betul betul korang adjust cermin.

 Menggunakan gear sesuai dengan kelajuan

Ha ini memang tak disangkal lagi. Pak cik jpj la yang tolong saya sikit2 tukar gear.


Kalau ikutkan, patut dapat 19 / 20 haihhh.

Bila driving instructor tanya awak nak buat lesen sendiri atau nak dia buatkan, cakap:

@ nak buat sendiri JIKA khidmat anda sebagai driver amat diperlukan untuk hantar jemput adik adik ke sekolah atau ibu ke tempat kerja.

@ nak driving instructor buatkan JIKA anda boleh sabar untuk few weeks dan anda tak ada urusan mustahak pun untuk keluar ke mana mana sebab diri sendiri tak ada kereta



Ibu be like LULUS SEBAB DAH BERKENAN NAK BUAT MENANTU KE NIIIII.
Taklah. Tidak. Memang lulus usaha sendiri.




Rasa nak ambik lesen bulldozer. Open air sikit. Hah.

Maksud pemberian tali leher

..and when you smile.


Ok baru-baru ni tengok cerita korea apa eh tajuk dia alamak lupa dah sebab spesies tengok sekali pastu lupakan. Apa tu. Hah cunning single lady tak silap. Watak sampingan tu kata, kalau kita bagi tali leher sebagai hadiah kepada seseorang, itu maknanya kita nak memiliki seseorang tu.


Saya fikir macam, ye ye-o je la engko ni. Entah auta entah fakta. Idea ini sepertinya ditentang rakan lelaki saya. Katanya,


"Kalau bagi cincin, i want to marry you. Kalau bagi kereta?"


Soalan punya senang. Kalau bagi kereta, tu maknanya kau propose nak jadi driver aku la. Sengal ubi kayu betul.

Wednesday, May 14, 2014

Tudung

Kita biarkan dulu soal saya lulus JPJ hari tu dengan tanda tanya. Lepas-lepas ni akan diumumkan wahahahaha.

Siapa pernah wondering bentuk muka sendiri macam mana?
Bulat ke
Petak ke
Diamond ke
Segi tiga ke
Bujur ke
Tak bertepian ke. Eh.


Saya; sampai hari ni tak tau bentuk muka macam mana. Kekadang nampak macam bulat. Kekadang macam bujur. Tapi sikit pun tak ada macam bentuk hati.


Bukan apa, kalau dah tahu bentuk muka sendiri, senang nak sesuaikan dengan jenis tudung - selendang, bawal, sarung.

Tudung bawal mendapat tempat pertama dalam carta saya. Diikuti dengan selendang dan akhir sekali tudung sarung.





Bila agak-agak tak ada tudung bawal sesuai nak pakai atau malas gosok, lilit je selendang ikut cemana gaya pun. Tapi satu hari tu, kawan saya tanya... "Awak tak terasa macam awak terlalu bulat ke untuk pakai shawl. Tu, pipi terkeluar." Erm.. tapi bukan semua orang pakai selendang memang pipi terjojol ke. Ke tak? Ke ya? KENAPA NI


Jadi semalam saya tertanya-tanya. Maka diajukan soalan kepada kawan lelaki saya.


"kau rasa mana satu sesuai dengan aku? tudung bawal ke shawl?"

Tapi dia cakap, saya pakai memana pun cantik.

Haila. Baru rasa nak hanginnn sebab jawapan dia tak spesifik.

"..tapi aku rasa shawl la kot."

Ha, jawapan ini la mendatangkan senyuman pada akak tau.


Ah, lelaki. Kalau malas menjawab, dia kata la semuanya cantik. Entah-entah semua benda saya pakai nampak buruk sebenarnya. Hm.

Tuesday, May 06, 2014

Perasan

Kriks. Tak lama dulu, pak cik JPJ duduk sebelah saya. Untuk ujian memandu.


Adjust seat.
Betulkan rear mirror, side-mirror.
Check signal, wiper.
Make sure gear dalam keadaan natural. Acah-acah je.
Pakai seatbelt.


Awal-awal, semua berjalan lancar. Alhamdulillah. Pak cik JPJ pun angguk-angguk. Tapi.. bila sampai je kat selekoh....


"astaghfirullahalazim.

awak nak pergi mana

bawak slow sikit. slow lagi!!!

tekan brek kat selekoh!

macam mana awak bawak kereta ni

eh ni test jpj tau

hati-hati!

ha tekan brek tekan tekANNNN!!!"


Dan akhirnya, sampai juga di pusat latihan memandu semula. Gear masuk natural. Angkat brek tangan.



Koi ambik feel tengah shooting untuk Fast and Furious. Tekalah koi lulus ke tak.