Thursday, February 13, 2014

Muslimin muslimah selfish!

Dalam minda dah ada entah berapa drafts. Jadi, izinkan saya naikkan satu tulisan untuk yang pertama. Boleh?


Saya tanya, awak jawab dalam hati.
Aurat (wanita) meliputi apa?
Jadi, apa hukum muatnaik gambar bertudung tapi menampakkan walau sedikit pun kulit pergelangan tangan?


Kita ni nak jadi dai'e. Eh silap. Kita memang dai'e. Cuba bezanya ada yang menjalankan tugas dan amanah, ada yang belum sedar diri tu pendakwah.


Bertudung labuh, berjubah, bersarung tangan, berstokin kaki...
Berserban, berjubah, kain selimpang di bahu...


Tapi bila nak share pasal aurat pada semua orang, dimuatnaik pulak gambar pasangan lelaki-wanita berpelukan. Wanita tidak bertudung, tidak menutup aurat. Hanya mata pasangan tu dikaburkan. Motif sangat!


Bila nak tegur itu ini, aib sendiri kita jaga, aib orang kita buka.
Eh eh, boleh ke macam tu?


Kita ni boleh jadi orang tengah dalam menyebarkan dosa orang, tahu tak?
Post itu ini, RT itu ini.
Meh baca sini >> Jadi 'orang tengah' dalam facebook


Mohon, jangan jadi muslimin dan muslimah yang pentingkan diri sendiri ya.
Cari solusi lain untuk perjelas batas pergaulan dan sebagainya tanpa mengaibkan sesiapa.


Ye, kita semua ni berlumba-lumba nak kejar redha Tuhan. Nak masuk sorgaaaa sesama. Tapi sebelum buat apa apa, fikir dulu. Dulu tak tahu, sekarang dah tahu.


Masalahnya bagi orang yang BERHIJRAH ni adalah apabila merasakan diri dah cukup bagus. Diri dah betul semua. Merasakan diri tak perlu ditegur lagi.


No comments: