Sunday, February 23, 2014

Nak kahwin sekarang jugak!

Semalam--- salah seorang sahabat tanya pasal topik yang sebenarnya dah lama saya terfikir nak tulis kat sini. Bila dia dah buka topik tu, barulah tergerak nak jadikan draf sebagai post yang di'publish'.



Kahwin muda.
Kahwin awal.
Kahwin pada usia masih belajar.


Segalanya. Generasi Y hari ini, rata-ratanya terlalu bersikap terbuka sampaikan tanpa segan silu boleh cerita pasal kahwin. Dengan mak ayah sendiri punnnnn redahkan aje.


Tapi rakan-rakan, adik-adik sekalian... duit syiling pun ada dua muka berbeza dan dua sisi berlainan, ini pula sebuah perkahwinan. Jangan terlalu memikir yang indah-indah. BESAR LA TANGGUNGJAWAB NAK KAHWIN TU. Hentikanlah meroyan nak kahwin awal pebenda jadah kalau mak bapak sendiri awak asyik nak bangkang.


Sigh. Hidup ni terlalu singkat untuk kita meroyan.
:(


Dah berapa lama saya terperap dalam rumah. Uruskan kerja rumah. Kadang-kadang masak. Walaupun ada yang terkurang-terlebih, kenyang jugak, syukurrrr deh. Kemas rumah. Lipat kain jemur kain dan segalanya. Petang, uruskan adik-adik untuk pergi kelas kafa.


Jaga rumah.
Jaga budak.


Layan kerenah dan ragam satu per satu.
Hilang sabar ni tau. Rasa nak transform jadi otomen dan hantar mereka ke angkasa.
Lesap pada dada langit dengan bercahaya-cahaya seperti bintang berkelip satu kali.

Penat. Sangat penat.


Mungkin saya tak galas tugas ni dari peranan sebagai seorang isteri dan seorang ibu; sebab tu saya rasa penat sangat.


Sepanjang masa rasa nak membebel. Itu tak kena, ini tak kena. Kemas rumah waktu pagi, malam sebelum tidur, akan nampak kertas-buku-pen-pensil melambak atas meja dan lantai.


Kalau jadi isteri--- senang nak masuk syurga. taat pada tuhan dan suami. Ok. Got it.


Tapi kalau buat kerja rumah sikit pun nak mengeluh, kalau suami suruh tanggalkan stokin pun "eh awak ni kaki tu dah la bau cagu! ada hati nak suruh saya tanggalkan stokin awak!", mana nak dapat redha?? Mana nak jumpa jalan pergi syurga? MANAAAA NAK BERCINTA KE JANNAH?? Kalau dapat suami penyabar, tak apa. Dia tanggalkan sendiri stokin tu dan letak dalam bakul kotor. Kalau yang errrr tu, entah entah dia sumbat stokin dalam mulut awak.


Itu baru hidup berdua.


Bila dah bertiga, berempat, berlima dan seterusnya... ? Kalau sekarang membujang pun awak tak suka tidur lena diganggu, macam mana bila akan datang, anak awak merengek malam buta sebab tak sihat? Awak boleh sabar? Jawab sendiri. Mungkin bila naluri keibuan mencanak-canak tusuk ke jiwa, apa sangatlah tak tidur malamkan? Tapi tak semua ibu macam tu.


Uruskanlah dirimu. Persiapkan mental dan fizikal. Saya bukan nak cakap kahwin awal tu tak elok @ tak bagus. Tidak sama sekali. Saya cuma nak bawa awak sama-sama selak di sebalik tabir keindahan sebuah perkahwinan.


Pernah muda belia remaja macam adik-adik ni. (Hatta sekarang pun masih muda tapi tak semuda tahun-tahun lalu) Pernah terfikir kahwin ni cam best je cam best je. Bila dah lama-lama, selalu fikir, dah sedia ke belum.


...sedangkan tanggungjawab sebagai anak pun belum mampu lagi tertunai. Belum cukup berbakti lagi pada ibunda dan ayahanda. Cemana tuuu?


Janganlah terlalu fikirkan dosa bakal suami yang akan ditanggung lepas sah lafaz sedangkan dosa yang encik wali awak tanggung selama ni bergelen-gelen tak terhitung!

Sungguh saya minta maaf kalau ada yang panas hati panas punggung tak senang membaca ni. Maaf kalau awak rasa nak bangkang sesangat.

Akhir kata, flip the coin.
If you know what I mean.

Friday, February 14, 2014

Sekeping kad biru (UPDATE)

Bersegera memperbaharui kad biru. Kemain lagi kan.


Pagi Jumaat, ibunda jemput daku di rumah. Pergi Jabatan Pendaftaran di Indera Mahkota. Tak perlu tunggu lama, terus pergi ambil gambar.

Bayaran: RM10.

Beberapa hari sebelum pergi ambil gambar, dah cuba try test senyum depan cermin.

"Eh eh takleh senyum camni. Nampak buncit sebelah pipi"
"Yang ni tak boleh jugak. Nampak sebelah je lesung pipit"
"WEHHH APESAL AKU SENYUM TAK KENA NI"

Fehh, tertekan.


Bila ambil gambar yang real, pasghah je senyum macam mana pun. Silau dah mata dengan lampu dia.


Bila umur dah masuk lapan belas, WAJIB untuk perbaharui kad pengenalan anda ya. Tak perlu tergopoh-gapah macam saya pun tak apa. Masuk umur 25 dan ke atas dan anda masih belum perbaharui kad pengenalan, anda akan dikenakan bayaran sebanyak RM20.


Sementara muka tengah tak banyak sangat jerawat dan bintik hitam, afdhal la anda membuka pintu hati untuk renew. Disarankan pergi pada waktu pagi. Masa tu baru nampak kulit bersinar dan berseri. Ecehhhh. Tak adalah. Jangan ikut tips saya. Pepandai je kan.

Spesies suka selfie pastu sikit sikit post kat instagram, afdhalnya klik sini.

Sebelum anda ambil gambar, anda akan diminta untuk menyerahkan kad pengenalan semasa anda kepada staf yang bertugas. Kalau dah tukar alamat rumah, boleh maklumkan. Dan macam biasa, cap ibu jari kanan dan kiri anda diperlukan. Bagi yang jenis tangan cepat berpeluh, bawalah sapu tangan. Lap tangan kering-kering. Boleh?


Lepas siap ambil gambar, staf akan bagi dua helai kertas. Yang warna hijau (kanan) tu adalah dokumen pengenalan sementara. Ye la, kalau tak ada dokumen ni, orang ingat anda ni PATI. Sedangkan alien dari bintang dalam drama My Love From Another Star tu pun ada pengenalan diri. Fiksyennnnn sangat!


Berapa lama boleh siap?
Proses sekarang cepat je. Dalam sehari dah boleh siap. Tapi anda tak boleh expect untuk dapat dan-dan pada jam tu jugak. Sila bersabar. Ambil gambar pagi, petang boleh ambil kad pengenalan baru.

Tips.
1. Jangan pakai tudung pattern bunga bunga. I tahu you minat insane pada bunga atau apa apa corak tapi ni nak ambil gambar formal. Bukan jalan jalan dalam taman. Unless awak nak disuruh oleh staf supaya tukar tudung yang mereka sediakan di sana, teruskan dengan niat awak. Kita tak tahu tudung diorang cemana.

2. Pakai tudung warna gelap. Kalau pakai tudung cerah, dengan flash, nampak biji mata warna hitam je rasanya nanti.

3. Buat semua Muslimah, wajib bertudung.
'Eh apa ni Izz, bila masa JPN kata kena pakai tudung??'
Ok. JPN mungkin tak kata. Tapi kan Allah dah pesan pakai tudung. Eh jap. Dan tutup aurat!


Punya dok training senyum, tapi akhirnya muka macam buah pear.
Kawan kawan tegur apesal muka macam budak budak.
Diorang ni lupa ke apa gambar pandai menipu?


(Kalau dulu simpan kad pengenalan kat card section dalam purse, mesti nak flip. Sekarang dengan bahagianya boleh tayang muka sendiri. Spesies takleh terima muka sendiri  dalam gambar pada usia 12 tahun)

Thursday, February 13, 2014

Muslimin muslimah selfish!

Dalam minda dah ada entah berapa drafts. Jadi, izinkan saya naikkan satu tulisan untuk yang pertama. Boleh?


Saya tanya, awak jawab dalam hati.
Aurat (wanita) meliputi apa?
Jadi, apa hukum muatnaik gambar bertudung tapi menampakkan walau sedikit pun kulit pergelangan tangan?


Kita ni nak jadi dai'e. Eh silap. Kita memang dai'e. Cuba bezanya ada yang menjalankan tugas dan amanah, ada yang belum sedar diri tu pendakwah.


Bertudung labuh, berjubah, bersarung tangan, berstokin kaki...
Berserban, berjubah, kain selimpang di bahu...


Tapi bila nak share pasal aurat pada semua orang, dimuatnaik pulak gambar pasangan lelaki-wanita berpelukan. Wanita tidak bertudung, tidak menutup aurat. Hanya mata pasangan tu dikaburkan. Motif sangat!


Bila nak tegur itu ini, aib sendiri kita jaga, aib orang kita buka.
Eh eh, boleh ke macam tu?


Kita ni boleh jadi orang tengah dalam menyebarkan dosa orang, tahu tak?
Post itu ini, RT itu ini.
Meh baca sini >> Jadi 'orang tengah' dalam facebook


Mohon, jangan jadi muslimin dan muslimah yang pentingkan diri sendiri ya.
Cari solusi lain untuk perjelas batas pergaulan dan sebagainya tanpa mengaibkan sesiapa.


Ye, kita semua ni berlumba-lumba nak kejar redha Tuhan. Nak masuk sorgaaaa sesama. Tapi sebelum buat apa apa, fikir dulu. Dulu tak tahu, sekarang dah tahu.


Masalahnya bagi orang yang BERHIJRAH ni adalah apabila merasakan diri dah cukup bagus. Diri dah betul semua. Merasakan diri tak perlu ditegur lagi.


Wednesday, February 05, 2014

On fourth

"Sebab sedih, jadi lapar"
"Happy birthday"

-------------

Death is coming..


Awal awal nak bagitau, maafkan kesilapan Bahasa Inggeris sebab saya.. entahlah. Jangan baca kalau nyampah gila gila gila dengan post ini yang anda rasa macam berlagak omputih tapi kulit melayu sawo matang makan sambal belacan dah naik alergik.


As I'm getting older by day and by year, I could care less about wishes at 12, sharp or 1:05am. Not expecting any.. To whoever that may be still ingat my birthday, thank you. Include my name in your doa as well. Nak nama penuh tak? Tolong alamatkan namaku di dalam doamu. Boleh?

Before you ask me WHAT YOU CAN GET FOR MY BIRTHDAY, uhm I'll tell you later. Ask me personally keeeeee but I know you won't.

I was (and still am, i guess?) used to not sleeping the night before my birthday. Despite being well into my teens, birthdays still gave me that sense of excitement, gave me that insistent feeling that nothing and no one could piss me off, simply because it was my birthday. But the eve of my eighteenth was different. I didn't toss and turn at the prospect of a slice of cake and a few renditions of 'Happy Birthday.'


Turned my phone off.
Logged out of facebook.
Ignoring twitter.
Idc about instagram.




Oh well..

Being me.. I am not really into surprise party or huge celebration. I dislike the idea of having to mix with people in real life. No. NOT BEING AN ANTI-SOCIAL GIRL but socializing outside is a little bit too awkward for me as I have nothing to discuss with people in common.

What I would like to express is heartfelt thanks to Allah SWT for an amazing life and letting me to live, again. He has rescued me from fear and death, and given me a future and a hope. Which of the favours of my Lord would I deny..


Remember when I was mentally breaking down and silently cried and hugged my girl. Habis semua hingus air mata masin gua lap kat tudung dia. Mohon dia ampunkan dan halalkan. I would never ever let that thing happen again. Never let anything tear me down. Simple note for self. Arasso?

(An aunty, a Japanese and a tosai man tell us a thing or two about friendship... )


Ternyata.. menjadi lebih tua itu tidak ada apa yang menyeronokkan. Hanya bisa menjadi tiket yang separa untuk kita berkata, "Kau budak kecik apa tau." to shut little kiddos up sebab mereka sangat banyak bicaranya yang kadang kadang ada logika tapi kita masih dengan ego tak mahu terima. Tak gitu?


Dan menjangkau umur ini, saya cuma memikirkan kematian. Tidakkah anda juga begitu? Kerana setiap jantung akan berhenti berdegup detik maut datang menyapa.


Lewat malam kelmarin, dan semalam punya kelmarin, dan malam belakangan ini, selalu dapat mimpi yang tak manis. Yang sadis. Yang mulanya saya fikir itu paling sorgaaa tapi itu satu malapetaka.

“Sesungguhnya segala yang bermula itu akan berakhir, 
setiap yang kuat itu memiliki kelemahan dan 
setiap yang hidup pasti akan mati”

------------

Ahad, 2. Februari
"Lusa nak culik awak"
"Bukan awak dah balik ke?"
"Balik mana?"
"Balik matrik la"

Dia sepatutnya balik 6 Februari. Saya sendiri lupa angka 4 wujud.