Tuesday, December 31, 2013

Kan?



Gatal jap tapak tangan. Sebelum gatal tapak tangan memang dah dapat duit. Tu pun nak bayar yuran si cilik ni masuk darjah satu. (Entry semalam, confident je kan tulis Selasa, 31 Disember. Padahal salah hari.) Harini baru betul SELASA, 31 DISEMBER. 

Hujung-hujung bulan ni sibuk dengan beli-belah kembali-ke-sekolah dan orientasi pelajar. Dek mesyuarat yang tak dapat dielakkan, ibunda dan ayahanda lewat hadir menemani kami di sekolah.


Sampai je meja pendaftaran, cikgu tegur. "Anak buah ke?"
"Tak, adik-adik saya."
"Adik rupanya. Ok, hantar adik pergi kelas dia ya. Lepas tu pergi dewan terbuka, dengar taklimat."


Lepas tandakan kehadiran Dzul Imraan (6 to 7 yrs old), dengar cikgu-cikgu situ pakat soksek.
"Anak dia ke?"
"Tidokk, adik dia"


 Datang lewat, duduk pun belakang sekali. Gigihh Dzul Imraan mewarna. Oh, salah. Bukan gigih ya. Tekun.


Lepas hantar Dzul Imraan masuk kelas darjah satu, pimpin Dzul Ihsaan pergi kelas pra-sekolah. Heklehh kena beratur untuk pendaftaran. Boleh tahan malas jugaklah kena beratur ni. Tiba-tiba ada seorang penjaga tegur, "Adik, hantar anak kat sebelah ni ya." Ooo... anak.................................


Dudukkan Dzul Ihsaan dalam kelompok kanak-kanak baya dia ----nasib baik tak banyak pe'el budak ni. Tak penat nak melayan.

Terserempak pulak dengan pembantu makmal Fizik sekolah. "Budokk bertuoh, hantor adik sini jugok ke?" Saya jeling sekilas pada penjaga yang tegur masa mula-mula masuk kelas ni. Ehem ehem. Betulkan tekak.




"HAAH KAK, SAYA HANTAR ADIK SAYA KAT SINI. BUKAN ANAK HIHIHIHI."


Saja tekankan sikiiiit je. Ala saja nak bagitau saya ni single lagi. Habis pendaftaran pra-sekolah, dua teens-to-be pandang iollzzzz ni.

"Tu mak dia kan"
"Tak la, kakak dia"
"Mana ada. Mak dia la"
"Kau ni. Aku cakap kakak, kakak la!"


Ah sudah bebudak ni. Gaduh pasal status seorang Izz Hazwani pulak. Watdek je.



Bebudak ni sangatlah bahagia suka ria dapat pergi sekolah. Pergi, dan tak nak kembali. Tak nak balik rumah dah. Susah nak ajak balik.



"Ibuuuuuuuuuuuuuu, tadi kan kawan abang kan dia kan menangis. Dia tak suka sekolah. Lepas tu kan, lepas tu.. dia tak menangis dah"

Banyaklah dia punya kan!

"Abanggggg, kitorang dah sekolah!" - abang sulung pun anggukkan aje. Abang malaslah cakap "Kitorang dah habis sekolah!"

Dan satu yang saya perasan, budak-budak ni tak akan sebut perkataan CAKAP. Mostly akan gunakan TANYA.

"Cikgu tanya kita kena basuh tangan sebelum makan"

"Cikgu tanya kalau nak tukar baju, ada bilik."

"Cikgu tanya kena bawak pensil warna"
Takpe la, lama-lama nanti diorang akan guna perkataan CAKAP pulak. Kita kena ajar la. Jangan kita pun ikut sama guna TANYA.


(Tahukah anda bhw rokok tak sah, spt John, adalah sebahagian drpd sindiket jenayah terancang? Baik berhenti je lah.)

Monday, December 30, 2013

Jejak kasih.

Selasa, 30 Disember 2013. Ecehh macam buat diari pulak. Rindu pada keluarga kedua terubat juga bila berkumpul di rumah bakal mertuaku. Eh, bukan saya yang cakap. Beliau sendiri yang cakap okeh. Panggilnya ummu. Kalau tersasul, panggillah ummi.


"Eh silap, nak panggil ummu sebenarnya"
"Apa salahnya, wani. Kan sama je tu maksud dia. Panggil ummi pun tak kisah."
"Segan la ummu.."
"Apa la yang nak disegankan"


Jadi pertemuan semalam... walaupun tak semua adik beradik dapat datang, puas hati jugaklah dapat makan sama-sama. Rancang nak balik sebelum Maghrib, lepas Isyak baru jejak kaki kat rumah, peluk cium ibunda sendiri pulak.


Mamanya Aifaa berkata, "Jadilah apa pun yang kita nak jadi, asalkan jangan lupa Al-Quran." Ingat tu. Dan akhir sekali...


Hanya sedikit dari kita yang mendekati al-Qur’an dengan semangat merenungkan dan meningkatkan iman. Kita menganggap bahwa hal terpenting, terkait dengan al-Qur’an, adalah hanya membacanya saja— tak peduli paham atau tidak— dan mengerahkan upaya untuk menghafalnya sesingkat mungkin.


Dengan perlakuan kita seperti itu maka Al-Qur’an ;kian merana dan terasing; ia datang tapi hilang, ada tapi tak ada.


Ia hadir dalam wujud di lidah, tapi roh dan cahayanya halimunan di hati. Ia tidak memiliki roh positif dan denyut spiritual. Kalimatnya dicetak di kertas, disiarkan, diajarkan dan dilambakkan, tapi kandungan maknanya diabaikan, daya pengaruhnya bagi jiwa tak dapat kita rasakan, dan daya ubahnya bagi moralitas tak bisa kita peroleh.

Thursday, December 26, 2013

Havoc Giveaway by Isabella Idura

Cuti bergumpal-gumpal. Tadaaaa, tagged! Eh bukan tagged dot com. Tagged giveaway dari Cik Fatina. Wee, muka nak bahagia sikit ah boleh? Hari-hari pun muka bahagia aje sebenarnya.

Makasih yaaa.



Bawaklah klik kat atas.



Apa kata kalau.... Along, Cik Ssan & Cik Pensil pun join jugak?

------------------
"Kan gua dah kata gua havoc"

"Eh, bila masa??Kan gua dah kata merokok. Meh klik sini"

Thursday, December 19, 2013

Cinderella



Wahai Putera-Puteri Muslimin dan Muslimah sekalian, moh le solat dulu. Kejap-kejap lagi kita cari sebelah lagi sepatu yang hilang, ok?



Another new version of Cinderella dah keluar. Poooffff! Tapi Cinderella yang versinya disuaipadankan dengan situasi Malaysia la. Ingat lagi tak zaman dolu-dolu ada drama bersiri Cinderella lakonan Ahmad Idham & Haliza Misbun. Memang layan sungguh drama tu. Lagi-lagi tang lagu tema dia; Sehati Sejiwa.


Lagu ni dah remake semula, kut. Untuk filem Cinderella. Dan semakin hari, semakin bertimbun versi dongengan divarisasikan. Anda punya apa cerita??

---------------

"Saya datang nak cari empunya kasut ni. Boleh saya cuba try test pada anak mak cik?", tanya si pemuda yang entah dari mana datangnya.


"Bukan mak cik tak bagi. Tapi kamu ni lelaki. Dia perempuan. Tahulah batas macam mana kan"


"Kalau begitu ceritanya, mak cik tolong sarungkan kasut ni pada kaki dia boleh?"
Bonda pun mengangguk setuju. Perlahan-lahan imej bonda hilang di balik pintu, meninggalkan si pemuda di luar rumah.


Tak lama kemudian, muncul kembali bonda di muka pintu. Tersenyum. "Sorry la, anak mak cik tak pakai kasut tumit tinggi. Dia cakap SHOES ARE BORING, WEAR SNEAKERS."


--------------


Psst, ada orang nak try produk Estee Lauder?

Thursday, December 12, 2013

Bertabahlah


sad cat

Kalau nak cakap pasal kepuasan, manusia memang tak pernah tahu erti puas & syukur. Pernah dengar lagu Let Her Go, nyanyian kumpulan Passenger? Ye, kalau terjemah dalam bahasa Melayu, maksudnya adalah penumpang. Tak tahu la kenapa mesti penumpang nyanyi lagu lepaskan dia.

"only miss the sun when it started to snow"

Kita rakyat Malaysia only miss the sun when it started to rain, only miss the rain when it started to shine. Betul? Ke tak? Ke betul? Ke serba salah tak tahu nak jawab apa?


Setiap ujian yang datang, terima dengan rasa syukur. Alhamdulillah. Bukan dengan ucapan yang tak semenggah. Apa dia?



  • d*mn it's raining again
  • eh ____ la asal do aku demam masa ni



..dan banyak lagi.



Awak ni kan. Nak marahkan siapa tu?? Nak carutkan siapa tu?? Takpe la. Jawab dalam hati je. Sedikit sungguh kita bersyukur, padahalnya banyak lagi keindahan lain yang kita telan. Semak semula surah al-Baqarah, ayat 156-157. Dah semak?

Bagus.
-------------------

Pernah Rasulullah SAW bersabda, “Besarnya ganjaran pahala sesungguhnya berasal dari besarnya petaka/musibah yang menimpa. Dan apabila Allah mencintai suatu kaum maka Dia akan menguji mereka. Barangsiapa yang redha, maka Allah pun redha padanya, dan barangsiapa yang murka karenanya, maka Allah pun murka padanya.”


Kita dah dicintai, bila pulak kita nak mencintai dengan sungguh-sungguh? Aduh, ayat ni mengena pada saya.


"
Ya.
Memang seharusnya hasil ujian itu,
Menyucikan, menjadikan lebih baik.
Seperti lepas dicuci.
Lebih harum, lebih bersih.


Bukan sebaliknya.
Bukan menjadi lebih kasar, lebih teruk dan lebih menyakitkan.


Allah.
Moga ujian memberi kami hikmah dan pahala.
Bukan hanya perkara yang dianggap musibah dan membawa dosa.

"

Sunday, December 01, 2013

Walimatulurus

Kompang dipaluuu pengantin baru.
Ok. Sorang sorang dah "aku terima nikahnya". Bakalan mendapat anak buah la lepasni, insyaAllah. Coming up next, giliran cik kakak-kakak dan abang-abang kandung pulak. Balik balik muka gua bagi doorgift. Lepas ni tolong up sikit pangkat eh.

(dua kali dah missed the ijab kabul part, bukan sebab jiwa tak kental tapi sebab kena tinggal di rumah..)


Cupcake cupcake cupcake
Om nom nom nom nom

Bila kawan baik nyanyi lagu ni, rasa macam nak tarik rambut dia sebab bila dia nyanyi, sounds sooo annoying than listening to original one. Tapi tetap sayang. Itu tak boleh disangkal lagi.


Cupcakes hasil buatan mak cik. Sesape duduk Raub rasa nak cupcake, roti, kek, frozen foods (karipap, pau, donat), boleh dah slow slow contact i ye. Nanti i kasi contact details.