Saturday, October 19, 2013

Bertukar!

Tak lama lagi, dengan izin Allah.. tinggal tunggu je.


______________


Pagi ni sarapan tak minum kopi. Pagi-pagi sebelum ni pun tak minum kopi. Saja buat ayat macam peminum kopi tegar. Padahal idokk pun. Maafkan saya. Kalau nak cerita tentang jenis-jenis kopi, saya bukan teman berbincang anda.


Diterjah dengan satu soalan. Tak tahu memang satu soalan atau tidak. Sebab tanda soalnya lebih dari satu. Ayat diolah semula. Kalau taip serupa dengan 'dia' yang bertanya, susah pulak kita nak memahaminya.


"Ada benda aku nak tanya ni. Bila orang berubah kepada islamik, apakah perlu dia terus menjadi seperti Arabian? Tiba tiba bercakap bahasa arab. Tiba tiba i love jadi uhibbu, sahabat wanita jadi sahabiah and etc. Memang kenanya macam tu ke?"


Saudari yang banyak banyak suka berfikir, siapa kata kita kena jadi orang arab speaking arab sebaik sahaja kita transform diri lebih ke arah islamik?


Tak. Tapi segelintir rasa berbahasa arab tu lebih cun lebih sweet lebih cantik. Itu pandangan segelintir. Bahasa arab memang sweet pun. (Cuma saya tak khatam habis belajar arab)


Hiks..


Dah ramai share hadis atau kata kata motivasi atau kata-kata sahabat-sahabat Rasulullah dalam bahasa arab. Yang ada kemahiran dalam bidang bahasa lain, apa kata awak translate ke bahasa yang awak mahir dan share. Moga-moga ada juga yang akan lebih faham dan menghayati ayat tersebut.


Jadi islamik is inequal to being an arabian. Clear? Ke saya makin keruhkan pemahaman? Maafkan saya.


Saya tak boleh nak bagi jawapan spesifik.. Mohon sesiapa boleh bantu seorang yang cetek ilmu seperti saya? Mekasehhh. Kamsahamnidaaaaaaaaa.