Sunday, July 28, 2013

Marah

Sebenarnya apa masalah yang sebenar-benarnya ni? Marah sangat ke? Geram sangat ke? Eee, sesikit nak marah. Simptom PMS je memanjang. Cubalah kawal emosi tu. Ye, tahulah perempuan ni jenis ikut emosi. Tapi jangan sampai lupa semua.


Bila dah ikut emosi, jadilah benda tak elok. Kutuk caci maki. Naik kaki tangan. Tak cukup tu, kalau boleh gilis dengan kereta kebal, lama dah kita buat. Tak gitu?


Tapi, watlek lu. Apesal ni nak marah marah? Meh sini. Ala meh la sini. Tarik kerusi, duduk semeja. Bukan tarik kerusi, lempar ke dia.


Sesungguhnya kemarahan akan mengumpulkan segala keburukan. - Hasan al Basri.


Masuk bulan puasa ni, orang kata....


  • Apa mengumpat ni? Tak baik la.....
  • Bulan mulia kan, cuba la jaga mulut tu sikit
  • Jaga mata tu, kita tengah puasa ni. Sabar.



Aik?? Apa pasal pulak bila puasa je semua tu tak boleh buat? Siapa cakap 11 bulan yang lain, kita ada permit untuk buat dosa?


Kalau dah tahu mengumpat keji orang tu satu dosa, mengeluarkan perkataan hodoh buruk tu boleh datangkan pahala ke? Jadikan carutan sebagai zikir harian, tak apa ke eh? Atau daripada istighfar berulang kali dalam hati, keluar kata carut ketika marah, tak apa jugak ke?


Kita mampu mengubahnya.

Saturday, July 27, 2013

Kain

Uihh, Alhamdulillah tengok masjid penuh. Sampai saya ni kadang kadang masuk saf belakang sekali, dekat tangga. Kalau nasib baik, saf kedua terakhir. Gitulah gamoknye kalau keluar rumah sepuluh minit sebelum isya'.


Dalam perjalanan nak pergi masjid, lihat lihat muslimah di depan. Jalan berkumpulan. Siap bertelekung. Dengan tangan kanannya ada sehelai sejadah kecil. Kaki kiri... angkat kain telekung supaya tak kotor atau terpijak lalu tersadung menyembah jalan tar.


Sayanglah.....




Niat elok elok nak berjemaah dari isya' sampai terawih. Tapi tak pepasal pulak tau terbuat dosa. Haa, turunkan kain cepat!


Kalau nak pakai telekung siap siap dari rumah, pakailah seluar yang labuh dan longgar. Bukan pakai seluar pendek. Malam tu memanglah malam. Tapi suluhan lampu jalan, silau lampu kereta, limpahan cahaya bulan; itu je dah cukup untuk menampakkan apa yang haram dinampakkan.



Selamat berterawih, weh! Jalan kaki tengok kiri kanan. Drive kereta jangan lupa bagi signal. Jangan double park sesuka hati di luar mahu pun dalam masjid. Mengundang cemuhan orang yang cepat marah je nanti!

Wednesday, July 24, 2013

SECTION!

Matematik Tambahan. Tak hairan kalau gagal. Kalau dapat A+ masa penghujungnya pun tak hairan kalau dah usaha. Pehh, sesak jugak rasa. Hari ni faham, esoknya jadi macam tak faham semula.

Ya Allah bukakanlah hikmahMu, dan turunkanlah rahmat dari khazanahMu
kepada kami, Wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Tengok Permutation and Combination. Awal awal cam senang je jalan dia. Tiba tiba macam tersekat.


Find the number of arrangements that can be made out of the letters SECTION.


Toleh kiri kanan. Cari kawan mintak tolong ajar. Ya, mintak ajar. Bukan mintak jawapan dan jalan penyelesaian terus.



Sedang kawan cuba selesaikan soalan, saya terleka kejap. Main cipta perkataan berdasarkan perkataan yang diberi.



Tulis..
Tulis...
Tulis......


"HAH DAH DAPAT!"


Dia yang asyik tunduk memandang kertas, dongak pandang. Terus capai kertas saya.



"Mana?"

"Niiii"


Tunjuk hujung kanan kertas.




"Ni la, aku buat perkataan"
Pensil diketuk-ketuk ke dagu. Memikir perkataan lain lagi.
Dia usha tak puas hati, dia usha tak puas hati, takpe takpe.
Rilek brader, brader rilek, rilek brader, brader rilek~~


(dna dan je masa buat ni teringinkan CADBURY)


Dek saya yang dah tak hiraukan lagi cara nak selesaikan angka, dia pun tumpang sekali game create new word ni.

Tuesday, July 09, 2013

Promosi Ramadan untuk warga Panglima.

Ramadan tiba lagi dan dalam perhimpunan tak rasmi hari ini, nampaknya ada pakej menarikkkkk sempena bulan mulia ni!





1. Solat Dhuha secara berjemaah.
Para pelajar dan guru boleh ke Surau Asy-Syakirin (Panglima Perang) pada waktu rehat untuk menunaikan solat Dhuha secara berjemaah. Kalau bulan - bulan lain, memasing kan sibuk nak makannnn je.





2. Tadarus al-Quran.
Selak Quran, sentuh Quran, baca Quran... sehari satu surah, insyaAllah. Boleh?


3. Solat Zuhur secara berjemaah.
Yang ni, kena mintak kebenaran guru yang sedang mengajar dulu sebelum pergi turun surau. Memanglah niat baik, taknak tangguh tangguh solat. Tapi kebenaran kena mintak jugak. Mana tahu nanti kena tanda ponteng.  Nak lagi best, ajaklah sekelas turun jemaah sekali.


Nampak tak usaha Panglima untuk membantu pelajar Muslim meningkat - gandakan lagi pahala bulan Ramadan? Nampak tak? Dekat sekolah boleh beribadah, dekat rumah sambung malam untuk terawih. Eh eh, senangnya urusan kita bulan ni!



Tunggu apa lagi? 
Mohh le kite grab promosi sempena bulan Ramadan ni!!

Sumber doodle: Little Muslimah (http://art4muslim.blogspot.com)

Sunday, July 07, 2013

Mengantuk ke?

Sleepless nights betul lah. Janggal sikit rasanya bila masih bermain - main tapi mengadu pada kawan exam dah nak dekat padahal buku tertutup lagi kat rak.


Kalau boleh melambai, rasanya dia melambai kat saya minta saya memahami isi kandungan dia. Kalau ada kaki, mesti dia melompat - lompat menarik perhatian saya. Kalau ada mulut, setiap masa dan ketika agaknya nak membebel. Kalau ada perasaan, lama lama mesti dia give up mintak saya study dia.



Masuknya enam bulan terakhir yang bagi saya adalah waktu kritikal, maka saya harus melakukan anjakan paradigma, seiring dengan ajakan rakan saya si Husna di sana. 


Dah sampai perenggan keempat baru ingat saya tetiba macam pointless. Ehek. Maafkan saya.



Sejak masuk Tingkatan Empat, awal awal tahun memang susah betul nak manage masa. Nak sesuaikan diri dengan subjek subjek baru. Dengan pecahan subjek Sains. Awal tahun tu bersungguh sangat buat kerja sekolah sampai tidur pukul satu dua pagi. Tidur awal adalah satu nikmat yang sangat nikmat. Tapi yang tak ada kerja berfaedah tu masih lagi mensia - siakan peluang dapat tidur awal.



Awal tahun, dalam kelas mesti tersengguk - sengguk dalam kelas. Siap tertidur lena sambiltopang dagu masa kelas Bahasa Inggeris. Kawan lain dah gelak gelak, saya baru mamai jaga dari lelap. 



Jadi, saya dah cuba beberapa cara untuk elak mengantuk dalam kelas. Lagi lagi waktu Sejarah. Aihh jangan benci Sejarah tau. Sekarang Sejarah dah jadi subjek wajib lulus. Kalau awak tak tolong diri awak, siapa lagi?







HAI, NAMA SAYA IZZ HAZWANI ok pape jela sibuk pulak nak kenalkan diri.


1. MAKAN GULA GULA.
Bila kunyah, ada jugak aktiviti nak dibuat selain celik mata buka telinga fokuskan minda. Tapi jangan makan dalam makmal ya. Diulangi, JANGAN. Kemam la gula gula tu. Jangan obviously sangat nampak gelembung gula gula pada pipi anda. Pilih gula gula berangin pun bagus jugak. Bawak la sekali untuk kawan sebelah ya. Jangan berjaya fokus dalam kelas sorang sorang.


2. MINUM AIR.
70% kandungan otak terdiri daripada air. Ketika proses pembelajaran, neuron-neuron dan bahagian-bahagian otak beroperasi dengan aktifnya. Kesannya, otak akan kehilangan banyak air dan oksigen. Antara kesan kehilangan air dan oksigen dalam otak adalah mengantuk, letih, tidak fokus dan tidak bertenaga. So kena buat apa? Minum la air masak.


3. GERAKKAN BADAN.
Jangan duduk statik. Memang senang la zz tanpa disedari.


4 SENYUM.
Tak perlu kata apa apa.


5  RESET NIAT.
Niat tu penting. Niat kerana...? Bila niat dah lurus, diperbetulkan, InsyaAllah diberikan kemudahan untuk kita belajar dengan segar. Allah Maha Mendengar. Ingat tu. Lagi satu, bila kita awal awal dah cakap 'mengantuk la' , 'mesti tidur dalam kelas' mesti seluruh tubuh dah siap sedia untuk terus lesu mengantuk dan tidur.


6. BELAJAR DULU.
Macam dulu, semangat la saya study Kimia sampai main quiz malam malam buta. Orang nak tidur pun saya tanya soalan. Masuk kelas, cikgu ajar, segar bugar rasa sebab dah baca, faham & boleh jawab. Bila masuk kelas tanpa persediaan, kita akan rasa kurang yakin.


7. TIDUR AWAL.
Tak perlu huraikan la kot.


8. KELUAR KELAS.
Eh nanti kejap! Jangan melulu je keluar kelas. Amboi. Take five.Mintak cikgu bagi break kejap. Supaya masing masing boleh pergi cuci muka. Kalau dah pemalas ya amat nak keluar, basahkan tisu, lap la mata ala ala cerita Allayarham P.  Ramlee.




Saturday, July 06, 2013

R&R

Hoh, apa ke sibuk sangat la. Kalau tak sibuk pun malas nak menaip panjang. Kak Farah yang kat matrikulasi johor tu pun sibuk jugak tapi macam ada lagi masa dia nak online. Saya ni blerghhh..


Semalam dengar ceramah tentang Ramadhan. Tak tahu la sama ada saya ni memang jenis hati tisu sikit sikit nak SOB SOB atau..............................................


Maka diceritakan oleh ustaz pada pagi Jumaat yang sejuk dingin sambil diiringi doa para malaikat sekeliling tentang kisah beliau yang berjumpa dengan seorang Indian.

(ayat kasi adjust sikit tapi cerita masih sama)

"Saya berehat la di R & R. Disebabkan tempat duduk penuh, maka saya pergi la ke belakang. Nampak satu meja, ada sorang ane duduk sendiri. Saya tanya tempat tu ada orang ke tak, dia kata tak. Malah mempersilakan saya duduk lagi.


Saya pun tanya dia dari mana.Katanya dia ada kenduri. Lepastu dia tengok pulak saya. Dia tanya 'tuan pakai songkok, itu lengkap sekali dengan baju melayu.. mahu kahwin kaa?' 


Saya pun kata la tidak. Baru balik dari berceramah tentang Nabi Muhammad SAW. Birthday Nabi..."


Sallahu alaihi wassalam....



"Tiba tiba dia mengangguk sambil cakap 'ohh, Nabi Muhammad..' Saya pun tanyalah dia kenal ke siapa Nabi kita tu.. katanya dia kenal."


Pakcik India tu pun angguk bercerita la satu per satu nama nama yang cukup boleh kita kagumi. Masa tu jugak terus mata bergenang. Rasa macam saya pun kadang ingat lupa tokoh Islam... sedangkan dia...