Sunday, April 28, 2013

Bulan ditutup awan



Bual bicara malam tadi bersama seseorang di bawah langit dengan bulan yang separuh ditutup awan sebenarnya masih berlegar kejap - kejap dalam minda. Fuh ayat kau.


Katanya lah kan, perasaan marah dan marah dengan kata - kata tu berbeza.
Totally different.

Lain cakap lain rasa?


Bukan nak bercakap tu biasanya terekspres sekali dengan perasaan ke?
Jadi bila kita mengherdik hina orang, perasaan akan berduyun - duyun sekali ikut sama pergi.

Saturday, April 20, 2013

Rezeki dilempar dilontar

Terkilan tengok segelintir sahabat - sahabat yang perangainya.. susah pulak nak cerita. Yang senang lenang tanpa rasa bersalah mencampak rezeki. Biar pun cuma sebiji gula - gula atau sebotol air mineral. Bukan namanya rezeki juga ke, kamu? Janganlah macam tu. Tak elok.


"Ala, air mineral je pun"
/
"Aku malas nak jalan. Sebab tu baling je botol air kat dia"
/

Dah ditegah pun dia boleh lagi buat tak tahu. Sahabat, jangan buat macam ni lagi ok?


Air tu juga la buat pembasah tekak musim panas macam ni.
Selamat berhujung minggu! 

Thursday, April 11, 2013

Sayalah penjaga saya.

Salam sejahtera untuk awak semua. Hai. Hmmm baru balik hoh hoh hoh dah pukul lima petang baru balik dengan uniform comel masih tersarung pada badan. Apa COMEL sangat perangai anak dara ni. 


 Hari ni hari permuafakatan ibu bapa.Well well well, ibunda saya tak dapat datang sebab ada kerja lain. Kata orang, kalau tak bagi tahu ibu bapa pasal aktiviti sekolah or whatever, bererti anda tidak mempunyai hubungan yang baik dengan mereka. Bila dah bagi tahu ibu bapa tapi mereka tak dapat melibatkan diri dengan aktiviti tersebut, orang tu akan kata "IBU BAPA YANG BETUL BETUL SAYANGKAN ANAK AKAN CARI MASA TERLUANG UNTUK ANAKNYA" 


 Kalau dah betul parents kita busy, nak buat cemana lagi ye dak? Hm.

8**********************************8

 Saya dengan bosannya datang ke meja guru. 

“Cikgu, ibu saya tak dapat datang. Tapi, penjaga saya dah sampai.”

 Cikgu pandang saya. “Siapa penjaga awak?”


 “Saya la penjaga diri saya!”

8**********************************8

 Buat – buat nada seperti emak orang.


“Ehem, cikgu. . macam mana dengan prestasi saya ya? Saya nakal tak dalam kelas? Takpe cikgu, kalau saya nakal lagi, bagitau saya ya?”

Serius-kan muka.


 “Awak baik je dalam kelas, selalu buat cikgu tak jadi nak marah. . tingkatkan lagi usaha awak. Jangan banyak main dah.”

 Cikgu geleng – geleng kepala.

8*************************************8

Wakilkan diri sendiri untuk berbincang dengan cikgu. Nasib jugak cikgu melayankan saja kerenah anak murid yang suka main - main.


"Cikgu, bosanlah ulasan guru asyik asyik formal gila ayat camni TINGKATKAN USAHA. Gunalah ayat lain pulak."

"Hazwani, awak nak cikgu bagi ulasan membina apa kat awak?"


"APA GUNA COMEL KALAU RESULT MEMANJANG TERUK."
Terhambur gelak cikgu di situ.