Sunday, February 17, 2013

Tiada yang gratis

Assalammualaikum.

Keluarga saya memang jenis jarang makan benda - benda macam ni. Lebih banyak memasak di rumah daripada membeli yang sudah dimasak di luar.
(ada lima keping lagi)


"Come come come, you buy one you get free one item!"
"Mari mari mari beli satu percuma satuuuu!"
Sampai bersembur air liur pun tidak dia  hiraukan.
Janji income masuk, biarlah air liur yang keluar.


Semua pun berpusu - pusu datang ke gerai. Menghulur not kertas, membayar barang. Demi mendapatkan satu barang percuma tu, sanggup juga berasak. Ini salah satu daripada strategi perniaagan. Nak lariskan jualan, mesti ada konsep give and take gitu. You give money, I give free gift.



Lepastu cananglah separuh dunia tentang anda yang baru sahaja mendapat barang percuma. 'Barang percuma, siapa taknak?'


Sebenarnya tak ada apa yang percuma dalam dunia ni.


You give money, I give free gift. 
Nak dapat yang free pun kena bayar. Jadi, mana dia bahagian percuma yang anda peroleh itu? Saya cuma waktu percuma sebentar aja untuk menaip di ruangan ini. Keuntungan yang anda dapat hanyalah anda mendapat dua barang dengan harga satu barang. Itu tak dinafikan.


Tapi point utama di sini adalah anda tidak mendapat sesuatu dengan percuma. Ia mesti dibayar. Dibayar bukan dengan wang ringgit dollar riyal rupiah sahaja, tapi dalam bentuk lain...

5 comments:

Ssan said...

Sy sgt setuju! :) recently beli kasut buy 1 got 1 free gift, tp bila tgk hrga 1 kasut mmg cun cun hrga utk 2 pasang actually. Cis...

eimuizduaf said...

Syiokk ooh . Heee

Izz Hazwani said...

Ssan
Ibarat 'beli' barang percuma sekali.

eimuizduaf
Syok sebab rasa macam dapat free padahal....

Aulia said...

Itu namanya taktik perniagaan. Mana ada peniaga yang tak nak untung ye dak? Diorang pandai sembunyikan cara biar pengguna tak perasan tentang tindakan diorang. Well. #duniakini

Izz Hazwani said...

Aulia:

Kadang kadang kita sedar taktik diorang tapi kemahuan melebihi segala - galanya.