Wednesday, February 27, 2013

Tudung terbalik eh eh

Assalammualaikum.

Jadi pelajar ni kalau tak tengok papan putih kat depan, mesti tengok cikgu kat depan. Ralit perhati pakaian cikgu dari atas sampai bawah, lepastu naik atas semula. Hari - hari ada je baju baru cikgu. Beg baru cikgu. Kasut baru cikgu. Tudung baru cikgu. Jam tangan baru. Gelang baru. Mak aihhh kitorang ni hari - hari mai sekolah pakai baju putih kain biru tudung putih je. Hari - hari fesyen sama.


Pantang nampak baju cikgu lawa, mesti nak tegur.
"Cikgu, cantiknya baju cikgu!"
"Ha ni saya beli kat blablabla"
"Kain apa ni cikgu? Tak gaya kain cotton pun"


Dan perbualan yang tersasar jauh dari pelajaran pun bermula......


Dari sehari ke sehari saya perhati, tudung yang saya paling tak suka adalah tudung berlapis - lapis. Apa orang panggil? Tak kisahlah. Saya tak tahu kenapa saya pandang tudung tu macam sejenis ikan.


-----------------------------------


Petang. Jemput adik dari sekolah rendah. Lihat kanak-kanak berkejaran sana sini. Duduk diam diam tak boleh ke? Nanti kena langgar tak pasal je disabitkan atas kesalahan cubaan membunuhlah apa lah.


Tiba - tiba ternampak sorang budak perempuan. Dengan tudung sekolah selekehnya. Ala biasalah sekolah rendah. Saya pun macam tu...



Tudung dia.
Terbalik.
Faham tak?
Maksudnya lapisan dalam duduk kat luar, yang luar duduk kat dalam.


Macam mana tahu dia terbalik? Lapisan dalam lebih pendek dari lapisan luar. Jadi bila lapisan luar duduk kat dalam, nampaklah yang kat dalam lebih panjang. Faham kelaaaaaas?
Kalau tak faham, pergi belek tudung sekolah adik anda.


Maka saya pun terfikir dan teringat akan tudung layer. Adakah tudung berlapis tu sama seperti tudung sekolah yang terbalik?

Lapisan dalam lebih panjang dari lapisan luar.
Tudung berlapis = Tudung terbalik.
Hm.


Pernah sekali je pakai tudung berlapis. Hari ketiga raya. Sebab lupa bawak tudung sendiri. Pinjam tudung kepunyaan ibu. Sebab tudung berlapis tu tudung sarung, maka saya katakan tidak kepada tudung tersebut!

Sunday, February 17, 2013

Tiada yang gratis

Assalammualaikum.

Keluarga saya memang jenis jarang makan benda - benda macam ni. Lebih banyak memasak di rumah daripada membeli yang sudah dimasak di luar.
(ada lima keping lagi)


"Come come come, you buy one you get free one item!"
"Mari mari mari beli satu percuma satuuuu!"
Sampai bersembur air liur pun tidak dia  hiraukan.
Janji income masuk, biarlah air liur yang keluar.


Semua pun berpusu - pusu datang ke gerai. Menghulur not kertas, membayar barang. Demi mendapatkan satu barang percuma tu, sanggup juga berasak. Ini salah satu daripada strategi perniaagan. Nak lariskan jualan, mesti ada konsep give and take gitu. You give money, I give free gift.



Lepastu cananglah separuh dunia tentang anda yang baru sahaja mendapat barang percuma. 'Barang percuma, siapa taknak?'


Sebenarnya tak ada apa yang percuma dalam dunia ni.


You give money, I give free gift. 
Nak dapat yang free pun kena bayar. Jadi, mana dia bahagian percuma yang anda peroleh itu? Saya cuma waktu percuma sebentar aja untuk menaip di ruangan ini. Keuntungan yang anda dapat hanyalah anda mendapat dua barang dengan harga satu barang. Itu tak dinafikan.


Tapi point utama di sini adalah anda tidak mendapat sesuatu dengan percuma. Ia mesti dibayar. Dibayar bukan dengan wang ringgit dollar riyal rupiah sahaja, tapi dalam bentuk lain...

Saturday, February 16, 2013

Nota hukuman

Suasana kelas Matematik Tambahan pada malam itu seperti kanak-kanak tadika. Mentang-mentanglah kelas kami ni dekat tadika. Amboi.


Amirah di sebelah kiri sedang menulis nota. Lantas kertas tersebut ku ambil dan tulis sesuatu. Terintai-intai juga orang sebelah ni nak tengok apa yang saya tulis.


"SKUAD! PANDANG DEPAN!"


Itu je saya tulis. Dan pass kepada pelajar-pelajar yang terdiri daripada kaum Adam.
Tiba-tiba dapat semula balasan nota.....


"Yela yela orang nak pandang depan la ni."

Friday, February 15, 2013

Post seperti emak orang

Fenomena penadaptasian karya novel ke dalam drama bersiri dan filem semakin menular di negara kita. Negara lain dah lama trend kan benda ni. Ok tak perlu nak berbalah pasal negara mana dulu buat adaptasi semua.


Terbaru, drama bersiri Setia Hujung Nyawa meraih sampai jutaan penonton. Eh yeke? Tak tahu la pulak. Tak kuasa i nak kira ratings semua ni. Cerita ni sebenarnya tak ada saya layan sangat. Sebab mungkin saya tidak terjurus ke arah genre romantik secara majoriti?


Atau mungkin saya dah boleh agak jalan ceritanya
Atau mungkin juga saya malas tengok tv.
Lagi-lagi bila program disiarkan pada Maghrib Hour.
Tak sedap hati betul tengok tv masa Maghrib.
Mesti rasa macam gatal tangan nak mute atau tutup tv.


Pengaruh drama ni sangat hebat sampai remaja yang belasan tahun berfikiran seperti drama tersebut. Pada anggapan dia, dia kena buat benda buruk kemudian baru boleh dapat suami yang sweet, romantic blablabla.


Lepas ni parents kena pantau perkembangan anak-anak walaupun diorang tu duduk rumah je. Duduk rumah tapi macam-macam benda jugak boleh jadi. Tengok-tengok la sikit anak-anak layan cerita macam mana. Teman anak tengok sekali. Boleh gelak sama, boleh "eeee sweetnya" sesama. Itu pun kalau parents jenis berjiwa muda dan tak kisah pun anak tengok pegang-pegang tangan secara berlebihan.


Tulis entry gaya macam mak orang dah. Oh plisssss.
Kalau ada sign PG13 atau PG18, bukan maknanya ibu bapa duduk je sebelah anak-anak. Selitlah sikit pengajaran daripada drama yang kita tengok. Jangan pulak nanti bagi pengajaran kalau nak somi sweet kena bagi madu kat lelaki lain. Jangan yeee jangan.



Untuk mendapat sesuatu yang baik pada akhirnya - bukan dengan melakukan perkara yang buruk. Tapi melalui perkara yang mencabar dan mengharungi perkara buruk tanpa mencalarkan diri sendiri. 


How I celebrated my CNY holidays? Hah tengok semula drama My Girlfriend is a Gumiho bersama keluarga. PG15 tak silap. Gigih betul habiskan 16 episod.

Wednesday, February 13, 2013

Day 10 of 365.

Assalammualaikum.
Dan hai.


Hiks.
Tu kalau awak nak terjemahkannya sebagai sedu pun boleh jugak.


Alhamdulillah celik mata lagi dan mampu sambut ulang tahun kelahiran yang ke ehem ehem pada empat Februari yang lepas. Terima kasih la sebab ingat. Atau pun sebenarnya lupa tapi atas jasa baik facebook, awak ingat jugak.

Cikgu cikgu buat ayat macam sadis betul bila beliau cakap "mintak maaf la cikgu tak ada apa nak bagi kat awak" Tapi sebenarnya cikgu bagi ilmu tu dah cukup sebagai hadiah untuk saya. Hadiah tu siap boleh dikongsi dengan orang lain.

Abang kedai kek - letak sebatang lilin walaupun saya beli sepotong kek je. Katanya buat wish diri sendiri. Ahh kejadah apanya nak tiup lilin sorang sorang. Terasa macam sepi selamanya pulak.


Yang lain-lain pun.. comel sangat. Terima kasih.


Makin meningkat usia ni makin tak rasa eksaited sangat pun.
Tahun ni saya rasa agak teruk sebab boleh terlupa kejap-kejap pasal empat Februari.


Tapi ada sesuatu yang ramai tak tahu....
Sesuatu yang berlaku seminggu sebelum ulang tahun kelahiran saya.
Sejak dua-tiga tahun kebelakangan ni.