Friday, November 02, 2012

Jalan pintas ke atas

Assalammualaikum.

Dalam kebosanan setelah tamatnya peperiksaan, tiba-tiba kawan ajak main niiiiiiii,
Haaa comel betul. Lama dah tak main. Masuk sekolah menengah, asal sudah exam je mesti main dengan gadgets je. Takde dah nak melayan benda gini.



"Winnie, jomlah main benda ni. Jom la jom la"

*tutup novel*

"Jom!"


"Siapa gerak dulu?" / "Guna Lat ta li lat" / "Lat ta li lat ta li tammmmmmm plom!"


Dadu digoncang. Shake dice? Mungkinlah. Sambil lontar dadu sambil feeling ala ala main roda impian, 'saya nak nombor lima!' Amboi siap pilih nombor lagi tu.


Sampai petak 28, terus panjat tangga. Tak ada step by step. Tamak sangat ha nak naik, terus lompat ke petak 84. Muka bangga la konon sebab dah tinggalkan kekawan kat bawah terkapai-kapai melontar dadu.


Sekali sampai ke petak 87, menyusur turun ular yang licin kulitnya. Turun sikit tu tahan lagi. Ini merudum jatuh ke bawah. Terpinga-pinga tengok kawan dah bergerak setapak demi setapak. Kawan pun tak boleh nak tolong apa.


Belajar bukan semata-mata dalam kelas. Orang Melayu zaman dulu pun belajar secara tak formal berdasarkan pemerhatian. Kita boleh belajar dari semua benda, semua perkara. Asalkan apa kita dapat tu, ilmu yang bermanfaat. Dan hari ini, saya belajar dari permainan :) Bukan bermain semata-mata.


Kita ada shortcut naik atas, tak semestinya tak ada shortcut nak turun bawah.
Hidup kita tak semestinya memanjat dan sentiasa pegun di atas. Silap langkah, sekelip mata je kita dah turun. Kadang-kadang tak perlu tunggu silap langkah, kita boleh jatuh. Tiada keseimbangan.

4 comments:

twinkle twinkle said...

waah :) analogi yg menarik dik :)

Izz Hazwani said...

kita pun belajar dari permainan :)

-meeSUPERGIRL- said...

tenangkan otak dgn bnd tu . haha

Izz Hazwani said...

rasa nak lompat comel comel bila dapat habiskan game lebih awal