Tuesday, October 30, 2012

Apa salahku wuwuwuwuuu

Assalammualaikum.


Teringat petikan ayat daripada post lama blog saya, "We don't live to please everyone TAPI, sekurang-kurangnya, kita harus peka dengan perasaan seseorang terhadap perangai kita."


Terfikir jugak, dalam sehari, ada tak orang menyampah dengan perangai saya. Menyampah tu rasanya tahan lagi. Kalau benci? Lepastu orang tu geram, menahan rasa terus post tweet menggelarkan kita sebagai perempuan tergedik-gedik la, tak sedar diri la, apa la.



Sebenarnya apa masalah yang sebenar sampai orang benci kat kita ni? Sampai hati sob sob T_______T Kita tak tahu apa apa, tiba tiba menjadi mangsa benci. Jangan benci sangatlah kan.






Perangai tergedik-gedik mengalahkan anak kucing yang kena acah dengan bola.
Kucing tu ya la sebab dia tu haiwan. Kita yang manusia ni pun beragak sikitlah nak perangai macamtu. Terkinja-kinja macam budak tadika pun ada jugak. Lepastu bila orang cop dia gedik mula la nak melatah. Sudahnya nanti awak pasrah dan mengeluarkan statement 'saya gedik, so what?' sebagai caption untuk gambar yang dimuatnaik. Jangan kata semua orang suka awaklah. Yang like gambar awak tu bukan SEMUA pun. Yang tak like tu besar kemungkinan lebih ramai dari yang like. & mereka tak sukakan awak pun. Pasal tak ada butang DISLIKE la diorang senyap.



Selalu take, take, take apa yang kita give, give, give lepastu....
...bila kita dah taknak give, dia kata kita kedekut. Lepastu tiba tiba nak ungkit pengorbanan dia untuk kita. Berkorban kebendanya? Berkorban rasa tak malu sebab selalu meminta? Siap buat prinsip 'hak awak hak saya, hak saya hak saya je'. Haktuihhh kat awak. Menyampah pulak rasa.



Cakap tak serupa dengan apa yang dia bikin
Kononnya buat itu ini tak boleh, tapi tup tup dia buat jugak. Memanglah tak salah nak menasihat satu sama lain. Tapi bukan ke lebih elok kalau kita jalankan cakap kita?




Orang tu memang dah volunteer siap hands up in the air nak benci kita tak memasal
Biasalah manusia, selalu tak puas hati tengok orang lain. Kita dok termenung pun dia nak mencebik tengok kita. Dah tak suka takyah tengok. Tak suka, takyah follow kita~ Setiap kali tengok setiap kali rasa sakit hati, menda faedahnya kan. Tak perlulah nak membenci orang yang takde kaitan dengan hidup kita. Dahlah kita tak buat apa, lepastu dia nak cari salah kita. Macam mencari  sesuatu yang tak wujud. Logik ke tak tu?



Jadi setakat tu sahaja ulasan saya. Walaupun finals dah berakhir, penderitaan dengan projek reka cipta masih tiada kesudahan.. 

No comments: