Friday, September 14, 2012

Si Telefon Buruk

Assalammualaikum. Uhm. *kikis kesan tampalan handiplast pada dagu* Ni la susahnya pakai handiplast jenis kain punya.


Pernah tak main telefon buruk? Bukan yang ambik dua tin disambung dengan tali tu. Kalau zaman sekolah rendah saya, cikgu saya menamakan permainan ini sebagai Telefon Buruk. Masuk sekolah menengah, baru-baru ni, cikgu menggelarnya Telepati. Apa yang pati pun tak tahulah.


Permainannya; cikgu akan sediakan satu atau beberapa potong ayat. Dan dibisikkan kepada ketua kumpulan. Ketua kumpulan akan bisik kat orang belakang, orang tu akan pass bisikan tu kepada orang belakang lagi. Syarat dia, boleh bisik sekali je. Tak boleh ulang bisik. Kalau dapat, dapatlah. Kalau tak dapat, haa nasib awak lah.




Orang yang terakhir dapat mesej tu kena bagitau semula kat cikgu. Contohnya.....


Orang pertama dengar....
Dia suka makan nasi. Hari hari dia makan nasi.

Orang kedua dengar....
Dia suka makan nasi. Hari hari dia makan nasi basi.

Orang ketiga dengar...
Dia suka hibernasi. Bangun pagi ada air liur basi.


Dah bertahun-tahun, baru sekarang saya dapat hidden meaning di sebalik game ni. Orang yang suka bergosip dan menyebarkan cerita, selalu dapat dari sumber sekunder. Bukan sumber primer. Bukan sumber asli. Hanya mendengar cohcehcohceh orang luar yang sebenarnya tak tahu apa apa.


Agaknya dulu apply nak jadi wartawan Melodi tapi Uncle Nas Ahmad terlebih dulu grab peluang tu. Sebab tu sekarang jadi tukang bawak mulut tak sahih.


Dari orang ni ke orang tu, ceritanya pasal si I gemar makan ABC. Tup tup, tengok Twitter orang dah kecoh cakap I tak pandang ABC. Makan Snow Ice jee kononnya.


Wondering jugak. Hari hari nak bergosip pasal orang itu ini, tak rasa muak ke? Asyik menjaja cerita orang. Menyibuk hal orang lain.



Busy menjaga body sendiri adalah lebih baik daripada menjadi busybody.

Kalau awak dengar orang gosip cakap saya comel, mohon sangat sangat supaya jangan disebarkan. Hikhik.

9 comments:

twinkle twinkle said...

huhu,,ye,,kdg kdg pemainan zmn kecik2 ni bile da besar baru kite dpt fikir rasional nye

Izz Hazwani said...

Kadangkadang dah tua bangka pun tak sear mana rasionalnya lagi :p

Izzatul Huda said...

heeee :) nice entry.keep it on ! :)

Amer Fiqri said...

Tak pernah main pulak game ni masa kecik-kecik dulu .. , tapi "telefon buruk" ?? , pelik nya nama game ni .. haha ^^

Fatihah Ory. said...

game ni selalu main masa camp. serius dulu taktahu apa tujuan utama game ni ahahaha

Izz Hazwani said...

Kak Izzatul Huda:
Terima kasih, insyaAllah I will (:

Fatihah:
Orang yg sound trouble dinasihati supaya jangan join la game macamni. Haha

Izz Hazwani said...

Amer:
Kau tak pernah main game ni?
:O

Amer Fiqri said...

Betul la .. , tak pernah pun main game ni , ketinggalan budak ini .. =='

Izz Hazwani said...

Haha takpe, tak masuk exam pun. Jangan risau~