Friday, September 28, 2012

Hidup Sementara Kita Masih Muda

Beberapa hari lepas.....



"Kau dah dengar lagu baru One Direction, Live While We're Young? Best lagu tu. Aku baru dengar sebenarnya."



"Bukan kau tak suka One Direction ke?"


Pertama, tak suka One Direction tak semestinya kita tak suka lagu-lagu dia. Ada perbezaan antara meminati penyanyi dan lagu-lagunya. Sama macam orang benci Fasha Sandha sampai tak boleh tengok langsung lakonan dia. Hal peribadi dia tolak tepi sudahlah. Inilah orang sekarang, tak reti nak bezakan personal dan career. Semua nak campur aduk.

Dah tersasar pulak.


Sebelum ni, lagu One Direction semua saya tak suka. Tak suka dengar. Kalau adik pasang  lagu tu, mesti rasa nak lari masuk bilik laju-laju macam anak dara zaman dulu kala yang tersipu malu apabila rombongan meminang datang rumah.



Kedua, saya tak suka One Direction tak semestinya saya benci. Bukan. Kena tahu bezakan jugak. Tak suka iaitu tidak meminati One Direction. Jangan tanya kenapa la saya tak minat. Ahli diorang memang saya tak kenal. Dan saat semua menggilai Zayn Malik, saya masih belum mengenal paras rupanya. Baru ni la tengok. Orang cakap handsome pun saya tak tengok jugak sebab saya dah ada yang berkenan di hati :")


Melampau punya statement..



Kalau kita tak minat satu elemen dalam individu atau sesuatu, tak semestinya kita tak minat semua tentang dia. Mesti ada satu benda yang kita suka. Ataupun dulu langsung tak mengendahkan pasal dia. Tiba tiba sekarang eh suka la pulak ala bestnya.


Asal nak taip One Direction je mesti tertaip Onde Direction -_______________-

Sunday, September 23, 2012

Kalis ubat.

Plan asalnya, cuti dua hari ni nak cover semula semua subjek dari awal tahun. Biasalah tu, orang nasihat kat kita jangan nak bermanis-madu sangat, kita bukan nak dengar. Tahun-tahun depan nanti baru nak nasihatkan adik-adik. Tapi sebenarnya tak ramai pun yang dengar cakap. Kan?



Gambar yang diguna pakai semula dari post lama.





Tapi itulah dia.... kita hanya mampu merancang.
Anti-body selalu tak kuat.
Badan pulak selalu kalis ubat.
Ubat yang diambil selalu tak ada kesan.
Med-proof??


Saya tak bergantung pada ubat seratus %.
Sebab ubat hanya solusi untuk menyembuhkan.
Tak menjamin kesihatan secara total.



Tuesday, September 18, 2012

Unfixable mistake

"Kau boleh tak berhenti jadi macam mak aku? Aku dah ada seorang mak so i dont need another one, please.

Sampai sekarang sebenarnya masih tak tahu mana silap saya dalam bercakap. Bila awak expect saya menjadi seorang kawan, awak kena sanggup dengar saya yang terlalu ringkas dalam komunikasi.



Dari sudut mana awak anggap saya yang bersikap seperti ibunda awak?
Sebab saya membebel? Sejak dari awal perkenalan kita lagi saya ni suka membebel.
Cuma sekarang ditambah dengan nasihat.


"Aku tahu sekarang kau nak berubah. Jadi lebih baik. Sekarang kau dah jadi terlalu matang. Terlalu serius. Sikit pun dah tak ada masa nak duduk sebelah tanya cerita terbaru aku. Sob sob" 


(asal sedih je mesti bunyi sob sob konon menangis. huduh bunyinya)

Sebenarnya taknak awak fikir perubahan saya meng-limitkan masa saya untuk lepak dengan awak atau apa. Cuma sekarang saya terasa macam terlalu penat. Banyak benda untuk dibuat. Banyak benda yang tergendala.



A true friend cares like a mom, scolds like a dad, teases like a sister, irritates like a brother and loves more than a lover.



Monday, September 17, 2012

The least we can do.

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Posisi laptop sekarang ini berada bertentangan dengan peti televisyen. Dan kebetulan baru lepas menonton siaran berita ringkas mengenai sebuah filem yang bertujuan menghina agama Islam.

IKIM (Institut Kefahaman Islam Malaysia) menyarankan agar semua umat Islam melakukan solat hajat, bacaan Yassin dan berzikir di seluruh masjid hari Khamis ni.

Kalau tak mampu nak pergi masjid, buatlah kat rumah. Bukan hari Khamis saja. Hari-hari. Demi kesejahteraan umat Islam. InsyaAllah.

Peringatan dan nasihat untuk diri sendiri jugak.

Doa itu senjata mukmin.

Sunday, September 16, 2012

Satu atau dua

Bila kena marah tapi tak rasa nak menangis....

Satu; sama ada sebab dah lali.
atau
Dua; sebab tak ada perasaan.

atau pilihan ketiga; buang masa je.

Saturday, September 15, 2012

Dulu vs Sekarang

Berdiri di tengah-tengah kelompok kanak-kanak berusia 5-6 tahun. Mendengar perbulan mereka.


"Woi bagi la air aku"
"Kan aku nak sikit. Kedekut la kau ni"


Rasa macam berbeza dengan cara saya dulu.


"Awak, saya nak sikit boleh?"
"Kejap eh, awak?"


Kalau bergaduh pun.....


"Kita bagitau mak kita!"
"Eleh bagitau la. Tak heran punnnn"


Bila kita tak suka kawan baik kita kawan dengan orang kita benci....

"Kenapa awak kawan dengan dia? Kita tak suka dia la"
"Ala saya kawan dia tipu tipu je"


Boleh pulak eh dulu kawan tipu tipu. Kecik kecik pandai jadi talam bermuka-muka~

Peredaran zaman, kesibukan ibu bapa, pergaulan masyarakat; mengubah hampir segalanya.

Friday, September 14, 2012

Si Telefon Buruk

Assalammualaikum. Uhm. *kikis kesan tampalan handiplast pada dagu* Ni la susahnya pakai handiplast jenis kain punya.


Pernah tak main telefon buruk? Bukan yang ambik dua tin disambung dengan tali tu. Kalau zaman sekolah rendah saya, cikgu saya menamakan permainan ini sebagai Telefon Buruk. Masuk sekolah menengah, baru-baru ni, cikgu menggelarnya Telepati. Apa yang pati pun tak tahulah.


Permainannya; cikgu akan sediakan satu atau beberapa potong ayat. Dan dibisikkan kepada ketua kumpulan. Ketua kumpulan akan bisik kat orang belakang, orang tu akan pass bisikan tu kepada orang belakang lagi. Syarat dia, boleh bisik sekali je. Tak boleh ulang bisik. Kalau dapat, dapatlah. Kalau tak dapat, haa nasib awak lah.




Orang yang terakhir dapat mesej tu kena bagitau semula kat cikgu. Contohnya.....


Orang pertama dengar....
Dia suka makan nasi. Hari hari dia makan nasi.

Orang kedua dengar....
Dia suka makan nasi. Hari hari dia makan nasi basi.

Orang ketiga dengar...
Dia suka hibernasi. Bangun pagi ada air liur basi.


Dah bertahun-tahun, baru sekarang saya dapat hidden meaning di sebalik game ni. Orang yang suka bergosip dan menyebarkan cerita, selalu dapat dari sumber sekunder. Bukan sumber primer. Bukan sumber asli. Hanya mendengar cohcehcohceh orang luar yang sebenarnya tak tahu apa apa.


Agaknya dulu apply nak jadi wartawan Melodi tapi Uncle Nas Ahmad terlebih dulu grab peluang tu. Sebab tu sekarang jadi tukang bawak mulut tak sahih.


Dari orang ni ke orang tu, ceritanya pasal si I gemar makan ABC. Tup tup, tengok Twitter orang dah kecoh cakap I tak pandang ABC. Makan Snow Ice jee kononnya.


Wondering jugak. Hari hari nak bergosip pasal orang itu ini, tak rasa muak ke? Asyik menjaja cerita orang. Menyibuk hal orang lain.



Busy menjaga body sendiri adalah lebih baik daripada menjadi busybody.

Kalau awak dengar orang gosip cakap saya comel, mohon sangat sangat supaya jangan disebarkan. Hikhik.

Monday, September 10, 2012

Sepah sampah

Assalammualaikum. Baru baru ni saya ditugaskan bertugas (?) di Stadium Pahang Darul Makmur untuk aktiviti hari sukan lebih 30 buah tabika seluruh daerah Kuantan. Bukan nak mengulas cerita pasal cikgu tabika lebih excited daripada pelajarnya. Lupa pulak. Bila berpijak kat stadium tu, seolah-olah kenangan SUKMA kembali ditayangkan di depan mata. Rindu sebenarnya.

Dua perkara yang sering dilihat masa kini.......

Saat lagu kebangsaan negara, Negaraku, segelintir ibu bapa langsung tak berdiri tegak. Ada yang berjalan, ada yang cakap telefon. Bila tengok anak anaknya, hm tak duduk diam. Melompat sana sini. Itu boleh diterima sikitlah sebab diorang kecik lagi.

Orang kata melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau nak mendidik anak tu seeloknya dari usia kecil. Dan bagaimana acuan begitu jugalah kuihnya.

Next.

Setakat ni, tempat mana dalam Malaysia ni yang awak pergi tak pernah bersepah dengan sampah?


Thursday, September 06, 2012

Cari cara

Bolehlah sekejap je tersedih sendiri sebab rasanya draf lakaran idea untuk subjek Rekacipta seolah-olah di'reject'. Boleh bayangkan tak macam mana perasaan tu? Benda yang dibuat dengan sepenuh perasaan dan imaginasi, akhirnya dibalas, "Buat semula."



Balik ke meja. Letak kertas draf perlahan-lahan. Serabutkan tudung terus. Kalau kat rumah, serabutkan rambut macam Mak Cik Limah. Ulang banyak kali kat kawan, "Saya tension..."



Dia jawab, "Awak janganlah asyik menangis je. Jangan fikirkan masalah. Fikir cara nak selesaikan masalah." Haah kan. Masalah dah dicari. Sekarang cara untuk menyelasaikan pulak harus dicari.



 Kesimpulannya, setiap masalah yang kita sendiri search, harus ada jalan exitnya.