Sunday, May 06, 2012

Mak, Cempaka berdarah!

Assalammualaikum semua.
Ehemmm, meh betulkan tekak sikit.


Alhamdulillah, berakhir sudah pertandingan drama komsas peringkat daerah. Mula-mula pergi audition (pehhh rasa macam g audition real), buat gitu gitu je.


 Ini masa ganti Mak Jah kejap. Esoknya, dari jadi mak, terus jadi si anak. Semuanya jadi tanpa dirancang. Betullah kata pepatah, 'kita hanya mampu merancang...' Eh tadi cakap tak dirancang. Ayat tak melayu sungguh.





 Dalam rehearsal ni, kami memang sempat bermain-main lah apa lah. Siap buat versi parody lagi haaa. Bukan apa, saja nak hilangkan stress asyik kena bebel dengan cikgu dalam kelas 'awak kena belajar betul betul, ni untuk masa depan awak jugak' and etc. Asyik cikgu je bercakap, sekarang turn kami pulak lah bercakap kan hikhik.



Director; Nur Najwa. Dia ni memang dah macam mak cari anak jugak kadang kadang bila pelakon tak datang tepat pada masanya. Mesti membebel. Kalau pelakon tak dapat datang, director lah yang ganti pelakon tu. Dia lah jadi mak jah, dia lah jadi zaman, dia lah jadi prof peter. Rasa macam nak suruh dia je yang berlakon atas pentas tu.




Prof Peter.
Impiannya ingin menjadi seperti Aaron Aziz. Setiap kali dia berlakon, mesti keluar dari skrip. Bila orang tanya apa dia buat, dia mesti tanya balik, "Ada gaya Aaron Aziz tak?" Mula mula geram jugak tapi akhirnya gelaklah. Sebab comel sangat haha okay serious prof peter panglima memang comel. Pastu nak berasa Aaron lagi, dia mesti tambah sendiri skrip ni waktu rehearsal 'aku kata balik, baliklah!'.



Abang Zaman. Dia selalu cakap adik dia menyusahkan dia. Heh, Cempaka la tu. Pernah sekali tu, satu ayat comel terkeluar dari mulut dia, "Taknak sorok belakang abang ke?". Apa nak cakap pasal abang? Dia kalau bercakap, mesti muka macam happy memanjang. Tak tahu kenapa. Thanks abang, walaupun Cempaka bukan adik kandung abang, abang layan Cempaka baik. (baiklah sangat)



Lama lama, orang cakap muka kitorang
dah dekat sama.
Mak Jah. Ini mak yang dah bela Cempaka dari kecil, walaupun sebenarnya Cempaka ni bukan anak kandung mak. Terima kasih mak :') Cempaka dengki, sebab mak selalu nak back-up abang. Yelah, abang tu anak mak. Cempaka ni siapa.... baik Cempaka ikut je Prof Peter balik. Eh kecik hati mak nanti. Sepatutnya kan mak hitamkan rambut Cempaka. Takdelah Prof Peter syak something. Ishh mak ni kan.






Kiri sekali.
Malik. Dia suka Cempaka. Suka kacau Cempaka. Setakat lagak samseng kampung er kampung apatah. "Aku benci engkau Malik! Kau gila!" Favorite line saya ni! Haha sebab dapat marah je. Rasa nak buat skrip sendiri masa Malik bagi bunga tu, "Kau tak nampak ke abang aku dah bagi bunga? Cuba la bagi coklat ke, rantai emas ke, kapak emas ke, boyfriend emas ke eh". Part mengacau orang ni memang kerja dia jelah.


Crews.
Tyrah, Pyjah, Atiq.
Uda, Shafiq, Farish, Ashraf, Amsyar, and lain-lain.
Saat bosan bosan Atiq & Pyjah la yang g naik pentas, buat show sendiri. Tak ajak dah Cempaka ni kan.
Yang tyrah pulak selalu bagi warn jangan buat nyawa-nyawa ikan waktu berlakon dah mati tu.
Kekanda Farish, lepasni jangan gelabah dah cari adinda sana sini. Tak hilangnya lah. Okay?
Semua sporting je ah kan. Kerjasama yang memuaskan. Thumbs up! Comel ></


Penulis skrip. Haa ini penting ni. Dia lah yang edit skrip, dia lah yang print few sets skrip untuk pelakon. Dia jugak yang teman saya berlakon. Sweet adik ipar saya ni. Dia jugak yang dengar luahan tension saya sepanjang latihan pementasan.







PEMENTASAN CEMPAKA BERDARAH VERSI PANGLIMA!

PANGLIMA TEMPUR!

Tahniah semua. Tahniah SMKTPPTM sebab menjadi johan dalam pertandingan ni yang akhirnya dapat melayakkan diri ke peringkat negeri. Sebenarnya semua peserta dari semua sekolah tak ada yang kalah. Semua menang. Cuma yang terbaik diangkat menjadi johan.

Tahniah Mak Jah sebab menang Anugerah Pelakon Wanita Terbaik.
Tahniah Najwa sebab menang Anugerah Pengarah Terbaik.

Maaf jika kelopongan, kekurangan pada dewan sekolah kami membuatkan ada yang tidak selesa. Sekurangnya kami bersyukur ada jugak bumbung tempat berteduh dari panas, kipas untuk mengalirkan udara, lantai untuk menutup tanah dan ruang secukupnya untuk bebas bergerak.


Akhir sekali, terima kasih kepada para penyokong, para peminat, para pengundi saya muah muah flying kick comel untuk korang. Saya *konon terharu lap air mata* sangat speechless. I left you speechless, so specchless~~ Ok over. Kawan-kawan, thanks sebab ponteng kelas semata-mata nak bagi support kat kitorang dari awal sampai akhir :*

Dan terima kasih kepada Cikgu Ain, Cik Di, Cikgu Rosilah kerana meluangkan masa melatih kami. Tak sia-sia rehearsal 10 hari yang kadang kadang membawak sampai ke malam. Tak sia sia Cik Di belanja makan pizza kihkihkih.


Sumber gambar: Fazrol Abdul Samad, Kazuma Kiryu, Nurul Farahana.

6 comments:

Wan Rasyiqah said...

Wahhh , tahniah cempaka :D

fatin nabillah :) said...

Congrats :D

Izz Hazwani said...

Thanks girls :)

malina ishigaki said...

bagus la. tahniah. hahah

twinkle twinkle said...

huyo huyoo ;D.gadis melayu da die

Izz Hazwani said...

Forever gadis melayu~!