Friday, May 18, 2012

Antara bank dan klinik.

Manusia suka bersangka-sangka. Walau berapa kali pepatah mengatakan 'dont judge a book by its cover', tapi memang ni lah sikap manusia, suka membuat kesimpulan berdasarkan pemerhatian pada pandang pertama sahaja.


Bayangkan diri awak berada di antara Bank dan Klinik.

Pandang kiri. Sekarang ni awak bayangkan. Ada satu pasangan ni. Lelaki perempuan. Pada dasarnya mereka hanya kawan. Kebetulan terserempak di sebuah bank.


Berborak, bercerita, meluah sedikit perasaan yang menjadikan salah seorang dari mereka ini berkerut mendengar atau bercerita. Apa tanggapan awak kalau awak lalu depan pasangan ini? Kalau saya, saya fikir mereka ini seperti pasangan kekasih. Lelaki meminta wang dari perempuan atau pun si perempuan meminta duit dari lelaki namun lelaki berkeras mengatakan bahawa dia tidak mempunyai duit.


Okay, sekarang kita bawa situasi ke klinik pulak. Seperti tadi, dua orang kawan terserempak di luar klinik. Lelaki dan perempuan. Bercerita sesuatu dan akhirnya sama-sama berkerut. Lebih parah, si perempuan tu sampai menangis-nangis. Apa tanggaapan awak jika awak lalu depan pasangan ini? DEPAN KLINIK? Kalau saya, saya fikir si lelaki suruh perempuan gugurkan kandungan. Tu je.

1 comment:

cikNiarun said...

hahaha. jauh beno fikirnye!