Thursday, May 31, 2012

Abah cakap duduk rumah, duduk jelah. Kalau bosan, diri.

"Hm, cantik dah ni." Puji Jemah sendirian di hadapan cermin.
Diri dibelek lagi.
Menapak ke luar bilik, sambil berjalan seperti kucing.
Tapi dia tak sedar dia jalan macam Big Momma.


Abahnya yang sedang golek golek di sofa yang baru beli petang tadi, bau kedai lagi.
Sah lah bukan bayar ansur kat Courts Mammoth.


"Mana nak pergi Jemah?" Abah yang bergolek sakan macam ayam golek terus bangun, memandang Jemah.
Menanti jawapan.
"Jemah nak keluar, bah."
Jawab si Jemah, tidak memandang wajah si tua itu. Sebaliknya terus menyarungkan kasut tumit tinggi entah berapa inci. Kalau kasut tu boleh tercabut tumitnya, atau pecah, dah lama cabut / pecah dek menampung berat Jemah.


"Jangan keluar. Duduk rumah. Baca buku. Takmau baca buku, pergi tolong emak masak."
"Ala apa ni, bah. Jemah nak keluar kejap je lah. Jumpa si Bedah."
"Bedah ke Melah, pigi dahhh. Masuk bilik!"
Ikutkan hati si abah, nak je beliau ungkap ayat drama "Setapak kau keluar dari rumah, kau bukan lagi anak aku." Tapi tak mahu lah baku sangat dengan anaknya.


Anak zaman sekarang, lagi kita halau, lagi dia suka.
Boleh buat apa je kerja kat luar sana.
Freedom kononnya.


"Fine! Jemah nak keluar kejap pun tak boleh! Itu tak boleh ini tak boleh!" Kaki dihentak. Kalau rumah abahnya tu rumah kayu, tembus dah lantai kayu tu. Pintu dihempas, tanda protes. Telefon endroid Samseng dikeluarkan. Jari disentuh pada skrin. Twitter dibuka.


#KamiRemaja ingin kebebasan. Ibu bapa perlu faham.
TWEET!

JB's Girl, Zayn Malik's wife, Greyson's grandma, Abah Kau retweeted you.


--------------------------------------------------




Remaja zaman sekarang, hidup tahu nak bebas.
Bila mak bapak tak bagi lepas,
mula tunjuk protes.


Kononnya mak bapak kurung dalam rumah.
Asyik kena belajar, belajar, belajar.
Padahal duduk dalam bilik, sengih sorang whatsapp dengan pakwe.
Mention dengan scandal.
Bbm dengan crush.

Belajarlah konon, tensionlah konon.
Sembang lebih.


Kadang kadang kita remaja pernah fikir tak apa ibu ayah buat tu yang kononnya mengurung kita, adalah untuk kebaikkan kita.
Apa yang diorang buat tu sebab diorang sayangkan kita.

Tak tengok berita sekarang?
Ragut, culik, rompak. Even worst, bunuh,
Dahlah bunuh, mayat tu dia kerat kerat, dia siang mayat macam siang ikan.
Takpun dia buat BBQ terus mayat awak tu.


Bila tengok berita anak gadis kena culik atau rogol, mula lah salahkan si mak bapak.
Katanya tahu buat beranak, jaga anak taknak.
Tak fikir ke, sebenarnya mak bapak dah kawal, tapi anak yang berkeras ikut kemahuan.


Kita kutuk.
'Bodoh pompuan ni. Taktahu ke skrg ni bahaya keluar'
Nampak tak?


Awak nak tak bila awak sendiri ada dalam kasut mangsa tu,
kemudian masyarakat mengata awak, mengata parents awak?

 Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. 

Pernah tak, kita nak pergi satu tempat ni.Tiba tiba tak jadi sebab bangun lambat sebab mengadap Twitter sampai Subuh.
Tahu tahu je, tempat tu terbakar.
Kita dalam hati 'kalaulah aku pergi.....'

Jadi cuba bayangkan,
apa kemungkinan BURUK yang bakal berlaku kalau awak pergi sesuatu tempat,
atau buat sesuatu perkara,
tanpa keizinan mak bapak.


Tak dinafikan sebenarnya saya pun selalu jugak rasa macam remaja lain.
Itu tak boleh ini tak boleh.
Abang abang tu boleh pulak.
Diorang tu lelaki. Dan pandai jaga diri.
Saya? Fikir sendirilah.
Akhirnya duduk je kat rumah.

Tuesday, May 29, 2012

Bukan nak menjaga tepi boxer. Nak menegur saja.


Pada era globalisasi ini, kemajuan dunia semakin tidak seiring dengan kemajuan manusia. Ramai yang kelihatannya kembali kepada zaman jahiliah. Budaya kita makin berubah. Allah SWT lupa disembah. Mula dahlah ayat ala-ala buat karangan bahasa Malaysia ni.


Nak salahkan siapa?



Kanak-kanak zaman sekarang pun, fizikalnya saja nampak seperti kanak-kanak. Bulu tak tumbuh lagi, perlakuan, lagaknya dan fikirannya macam orang dewasa. Mana mak bapak? Tak didik anak? Sibuk cari harta untuk bawak masuk dalam bumi macam firaun ke? 

Mak datin, pak datuk, tan sri datin sri sekalian, jangan risaulah. Kita tak perlukan wang untuk sewa rumah bawah tanah kita selepas mati, tidak seperti kita membayar sewa untuk parking kereta di restoran makan mewah.

1.Ada mak bapak yang bila kita pandang, "oh, patutlah anaknya begitu. bapak borek, anak beranak." 
2.Ada juga mak bapak yang kita tengok, kontra sungguh perangainya dengan anak.


1. Mak bapak yang perangai dua kali lima sama dengan dua puluh lima dengan anak-anaknya ni taktahu nak kata apa dah. Kita sebagai orang luar nak tegur, nanti ditengking semula. 

"Eh kau sibuk tepi kain aku apahal? Tu kaki kain kau hujungnya tertetas, betulkanlah.
Jangan menyibuk hal orang."


Rosak, rosak.


2. Mak bapak menjaga solat, aurat tutup belaka, tapi sayang dapat anak buat maksiat, lepastu selalu derhaka. Anak-anak buat sesuatu yang secara langsung dosanya terpalit sama pada mak bapak. Ingat ni main palit palit lumpur? Beruntunglah siapa dapat ibu ayah macamni. Bila kita tegur, mengapa tidak diubah perangai si anak, jawabnya "Dah puas cuba. Tapi degil. Hatinya keras, macam batu. Dahlah ada kutu."


Kenapa dari awal, tak dipraktikkan peribahasa 'meluntur buluh biarlah dari rebungya' ? Sebab kononnya anak anak masih kecil, biarlah mereka menikmati dan enjoy hidup mereka? Jangan terlalu menatang anak bagai minyak yang penuh. Tak mustahil satu hari nanti perangai mereka seperti binatang.


Bila menegur si anak,
"Kau siapa nak masuk campur hal aku? Dosa pahala aku tanggung. Kubur lain lain. Kau dengan kubur kau, aku dengan kubur aku. Kita tak guna konsep sharing sharing. Sekurangnya aku tak gadaikan maruah"

Maruah? MA-RU-WAH?
Maruah bukan saja pada kesucian harga diri si dara.
Maruah disabitkan dengan perilaku yang memalukan.



Saudara saudari sekalian, buat baik, bukan buat taik.
Kita sebagai anak, merupakan amanah dari ALLAH SWT kepada ibu bapa.


Kat padang bola, orang akan tanya, "Wahh Abu, anak kau ke tu main bola? hebat ya, sama macam kau!" Pujian bertubi-tubi. Masa tu boleh bapak mendabik dada berbangga diri.

Tapi kat Padang Mahsyar, cara pencorakan ibu bapa pada kehidupan anak anak akan dipersoalkan.
Anak anak ibarat kain putih. Biarlah ibu bapa yang memberi warna. Jangan kita rosakkannya. Jangan biarkan unsur lain mencampuri urusan pencorak kita.

"Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah/mencegah dengan tangannya (kekuasaan) jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika tidak mampu, maka dengan hatinya (merasakan tidak senang dan tidak setuju). Dan itu adalah selemah-lemah Iman".

Nak menegur ni kita TAK sepatutnya "éh kaulah tegur" "apa aku pulak. kaulah pergi".
Patutnya benda ni kita kena berani tegur.
Tapi nak buat macam mana, orang kita ni terlalu menjaga hati.
Sampai tak sanggup nak menegur orang.


Menjaga tepi kain orang dan menjadi prihatin (menegur kesilapan) adalah perkara yang berbeza.
Dulu, kita istilahkan sebagai prihatin sesama kita.
Tapi sekarang, kita isytiharkan sebagai menjaga tepi kain dan tepi boxer orang.


Friday, May 18, 2012

Antara bank dan klinik.

Manusia suka bersangka-sangka. Walau berapa kali pepatah mengatakan 'dont judge a book by its cover', tapi memang ni lah sikap manusia, suka membuat kesimpulan berdasarkan pemerhatian pada pandang pertama sahaja.


Bayangkan diri awak berada di antara Bank dan Klinik.

Pandang kiri. Sekarang ni awak bayangkan. Ada satu pasangan ni. Lelaki perempuan. Pada dasarnya mereka hanya kawan. Kebetulan terserempak di sebuah bank.


Berborak, bercerita, meluah sedikit perasaan yang menjadikan salah seorang dari mereka ini berkerut mendengar atau bercerita. Apa tanggapan awak kalau awak lalu depan pasangan ini? Kalau saya, saya fikir mereka ini seperti pasangan kekasih. Lelaki meminta wang dari perempuan atau pun si perempuan meminta duit dari lelaki namun lelaki berkeras mengatakan bahawa dia tidak mempunyai duit.


Okay, sekarang kita bawa situasi ke klinik pulak. Seperti tadi, dua orang kawan terserempak di luar klinik. Lelaki dan perempuan. Bercerita sesuatu dan akhirnya sama-sama berkerut. Lebih parah, si perempuan tu sampai menangis-nangis. Apa tanggaapan awak jika awak lalu depan pasangan ini? DEPAN KLINIK? Kalau saya, saya fikir si lelaki suruh perempuan gugurkan kandungan. Tu je.

Sunday, May 06, 2012

Mak, Cempaka berdarah!

Assalammualaikum semua.
Ehemmm, meh betulkan tekak sikit.


Alhamdulillah, berakhir sudah pertandingan drama komsas peringkat daerah. Mula-mula pergi audition (pehhh rasa macam g audition real), buat gitu gitu je.


 Ini masa ganti Mak Jah kejap. Esoknya, dari jadi mak, terus jadi si anak. Semuanya jadi tanpa dirancang. Betullah kata pepatah, 'kita hanya mampu merancang...' Eh tadi cakap tak dirancang. Ayat tak melayu sungguh.





 Dalam rehearsal ni, kami memang sempat bermain-main lah apa lah. Siap buat versi parody lagi haaa. Bukan apa, saja nak hilangkan stress asyik kena bebel dengan cikgu dalam kelas 'awak kena belajar betul betul, ni untuk masa depan awak jugak' and etc. Asyik cikgu je bercakap, sekarang turn kami pulak lah bercakap kan hikhik.



Director; Nur Najwa. Dia ni memang dah macam mak cari anak jugak kadang kadang bila pelakon tak datang tepat pada masanya. Mesti membebel. Kalau pelakon tak dapat datang, director lah yang ganti pelakon tu. Dia lah jadi mak jah, dia lah jadi zaman, dia lah jadi prof peter. Rasa macam nak suruh dia je yang berlakon atas pentas tu.




Prof Peter.
Impiannya ingin menjadi seperti Aaron Aziz. Setiap kali dia berlakon, mesti keluar dari skrip. Bila orang tanya apa dia buat, dia mesti tanya balik, "Ada gaya Aaron Aziz tak?" Mula mula geram jugak tapi akhirnya gelaklah. Sebab comel sangat haha okay serious prof peter panglima memang comel. Pastu nak berasa Aaron lagi, dia mesti tambah sendiri skrip ni waktu rehearsal 'aku kata balik, baliklah!'.



Abang Zaman. Dia selalu cakap adik dia menyusahkan dia. Heh, Cempaka la tu. Pernah sekali tu, satu ayat comel terkeluar dari mulut dia, "Taknak sorok belakang abang ke?". Apa nak cakap pasal abang? Dia kalau bercakap, mesti muka macam happy memanjang. Tak tahu kenapa. Thanks abang, walaupun Cempaka bukan adik kandung abang, abang layan Cempaka baik. (baiklah sangat)



Lama lama, orang cakap muka kitorang
dah dekat sama.
Mak Jah. Ini mak yang dah bela Cempaka dari kecil, walaupun sebenarnya Cempaka ni bukan anak kandung mak. Terima kasih mak :') Cempaka dengki, sebab mak selalu nak back-up abang. Yelah, abang tu anak mak. Cempaka ni siapa.... baik Cempaka ikut je Prof Peter balik. Eh kecik hati mak nanti. Sepatutnya kan mak hitamkan rambut Cempaka. Takdelah Prof Peter syak something. Ishh mak ni kan.






Kiri sekali.
Malik. Dia suka Cempaka. Suka kacau Cempaka. Setakat lagak samseng kampung er kampung apatah. "Aku benci engkau Malik! Kau gila!" Favorite line saya ni! Haha sebab dapat marah je. Rasa nak buat skrip sendiri masa Malik bagi bunga tu, "Kau tak nampak ke abang aku dah bagi bunga? Cuba la bagi coklat ke, rantai emas ke, kapak emas ke, boyfriend emas ke eh". Part mengacau orang ni memang kerja dia jelah.


Crews.
Tyrah, Pyjah, Atiq.
Uda, Shafiq, Farish, Ashraf, Amsyar, and lain-lain.
Saat bosan bosan Atiq & Pyjah la yang g naik pentas, buat show sendiri. Tak ajak dah Cempaka ni kan.
Yang tyrah pulak selalu bagi warn jangan buat nyawa-nyawa ikan waktu berlakon dah mati tu.
Kekanda Farish, lepasni jangan gelabah dah cari adinda sana sini. Tak hilangnya lah. Okay?
Semua sporting je ah kan. Kerjasama yang memuaskan. Thumbs up! Comel ></


Penulis skrip. Haa ini penting ni. Dia lah yang edit skrip, dia lah yang print few sets skrip untuk pelakon. Dia jugak yang teman saya berlakon. Sweet adik ipar saya ni. Dia jugak yang dengar luahan tension saya sepanjang latihan pementasan.







PEMENTASAN CEMPAKA BERDARAH VERSI PANGLIMA!

PANGLIMA TEMPUR!

Tahniah semua. Tahniah SMKTPPTM sebab menjadi johan dalam pertandingan ni yang akhirnya dapat melayakkan diri ke peringkat negeri. Sebenarnya semua peserta dari semua sekolah tak ada yang kalah. Semua menang. Cuma yang terbaik diangkat menjadi johan.

Tahniah Mak Jah sebab menang Anugerah Pelakon Wanita Terbaik.
Tahniah Najwa sebab menang Anugerah Pengarah Terbaik.

Maaf jika kelopongan, kekurangan pada dewan sekolah kami membuatkan ada yang tidak selesa. Sekurangnya kami bersyukur ada jugak bumbung tempat berteduh dari panas, kipas untuk mengalirkan udara, lantai untuk menutup tanah dan ruang secukupnya untuk bebas bergerak.


Akhir sekali, terima kasih kepada para penyokong, para peminat, para pengundi saya muah muah flying kick comel untuk korang. Saya *konon terharu lap air mata* sangat speechless. I left you speechless, so specchless~~ Ok over. Kawan-kawan, thanks sebab ponteng kelas semata-mata nak bagi support kat kitorang dari awal sampai akhir :*

Dan terima kasih kepada Cikgu Ain, Cik Di, Cikgu Rosilah kerana meluangkan masa melatih kami. Tak sia-sia rehearsal 10 hari yang kadang kadang membawak sampai ke malam. Tak sia sia Cik Di belanja makan pizza kihkihkih.


Sumber gambar: Fazrol Abdul Samad, Kazuma Kiryu, Nurul Farahana.