Saturday, February 04, 2012

Ada tapi tiada

Macam biskut. Kejap ada kejap tak ada.
Kenapa pulak nak kaitkan dengan biskut?
Bukan ke kalau kita makan, terus habis?
Pernah tak baca ayat yang berupa begini...
Eh takde rupa. Tapi berbunyi eh takde bunyi.
AH BACA JELAH AYAT NI:

"Have you ever been alone in a crowded room?"

Itu sebenarnya hanya petikan lirik lagu.


Pernah pergi ke satu event ni—mungkin ke majlis perjumpaan keluarga atau meet up atau gathering? Kita kenal semua orang, kita gelarkan most of them kawan kita tapi kita tetap cakap "Tak ada kawan."


Lepastu respon daripada pihak lain,
"Tak ada kawan amendenya? Tu, bukan dorang kawan kau ke?"

Kalau macamtu, dekat satu dewan atau perpustakaan, semuanya kawan kita.
Siapa yang jenis open, boleh je tarik kerusi, duduk sebelah KAWAN-KAWAN dan cakap HAI!


Tapi maksud sebenar bila dia cakap dia tak ada kawan adalah
"Aku tak ada kawan yang rapat. Yang betul betul faham aku"

Macam tu maksud sebenarnya.


Ada tapi tiada.
Mempunyai ramai manusia yang bergelar kawan dalam
satu ruang yang padat tapi
tiada seorang pun yang betul betul faham kita.


Dan rasa keseorangan.
Orang bercakap sebelah kita pun rasa macam sunyi lagi.


“Loneliness and the feeling of being unwanted is the most terrible poverty.” — Mother Teresa

4 comments:

twinkle twinkle said...

happy befday wani :)

yanyan shzk :) said...

Happy Birthday ! :D

PinQib said...

hoho.. memang keadaan amcam ni la paling dibenci..

contoh situasi.. kita gado.. pastu semua cam boikot.. and kau takda sape3 nak kawan.. sorang...

malu + sedih tetapi dihalang oleh ego... how sadist is dat kan kan kan

Izz Hazwani said...

Kak:
Thanks (:

Yanyan:
Aww thnks!

Pinqib:
Kan. Semuanya macam, entah. Makin dewasa, makin kecil friendship cycle kita. Kita akn memilih kawan.