Sunday, January 29, 2012

Tafsiran sang perindu

Maaflah, kerjaya sebagai seorang pelajar mendesak saya supaya menangguhkan hasrat untuk mengkemaskini posts di sini.

 Tiba-tiba saya muncul di Dashboard anda dan ingin bercerita soal rindu. Haaa rinduuuu rindu. Actually taknak pun buat entry ala-ala-serius ni. Tapi sebab rasa makin pendam makin serabut, kita paparkanlah di sini.


"Hai, saya rindu awak."
"Baru je tadi jumpa siap peluk macam mak datin muah kiri kanan. Takkan dah rindu kot"

Ok saya rindu kawan baik merangkap jiran saya sekarang ni.
Sungguh-sungguh cakap taknak menangis padahal mata dah berair.
Saya, nak atau taknak kena jugak belajar berdikari tanpa seorang lagi teman saya.

EH AWAK,
Thanks for the voice message.
Awak kenal kawan-kawan saya.
Saya harap lepasni saya dapat kenal kawan awak pulak.


Sebenarnya perasaan rindu bukan sahaja diukur daripada
tempoh masa kita berjumpa atau tak.

Mungkin dari segi lain.
Mungkin dulu awak banyak duit. Sekarang dah sikit.
Jadi mungkin saya rindu duit awak yang banyak.

Jelas?

Kadang kadang rindu dengan perangai dia yang dulu.
Atau rindu dengan apa yang dia ada dulu.
Atau rindu cara layanan dia dulu.

Jadi bila saya cakap saya rindu awak,
jangan cakap "Kan baru jumpa."
Memang pinta penyepak.

Wednesday, January 04, 2012

Lambat rehat. Tiada makanan ku lihat.


Hari pertama berjalan agak lancar kot. Tidur tidur chicken, texting, tweeting, pandang cikgu, stalk ex-crush, merungut kelaparan.
Mana taknya.
Dengan pergi sekolah tak breakfast.
Waktu rehat tiba sangat lambat.
Datang-datang kantin, tengok makanan semua dah rembat.

NI RASANYA BUKAN ADIK-ADIK MENENGAH RENDAH JE MAKAN.
MAKBAPAK KEPADA ADIK MENENGAH RENDAH PUN MAKAN JUGAK KOT.

Hurgh.


Dapat pengetua baru. Abang kakak kantin baru jugak kot. Kedudukan kelas baru. Cikgu baru. Pakwe tak baru-baru lagi. Barua.


Buku tu nampak lagi besar dari empunya buku. Helah se-dua-mata tu.
Ada orang google tutorial cara menggosok tudung eh?
I sendiri tak pandai gosok tudung u_u
Itu sebab selekeh je kat sekolah. Sadis?
Ya.

Lantai lif yang empuk


1. LILIT SAMPAI TERBELIT.
"Haa ini macammana nak pakai ni eh ida." Daku pun melilit lah selendang 'anting-anting' bak kata Cik Pieka. Selendang yang dililit sekadar cuba dulu. Last last ambik kau terbelit terus leher. Nasib baik bernafas lagi. Kalau tak masuk paper pagi esoknya bertajuk "REMAJA COMEL TRAUMA PAKAI SELENDANG ANTING-ANTING LALU MEMAKAI TUDUNG SAJI"


2. HATI-HATI, KARANG TERPELEOT KAU.
Inilah yang dikatakan oleh er kembar yang tahun lepas ambik SPM tu. Ahh whatever aku menyampah bila takboleh cam kembar ni. Mental tahu tak. Saya pun berpura-pura terpeleot. Akhirnya, oh mak kau. Muka cover je.


3. MACAM DUDUK DALAM PETI SEJUK.
Berapa jam duduk diam, sebenarnya tak diam sangatlah menjerit jerit macam takde fizik! Boleh beku pastu cair pastu beku pastu cair boleh evaporate dah rasanya. Begitulah yang boleh digambarkan.


4. RASA MACAM PIJAK SOMETHING.
Dalam lif. Berasak-asak. "Pehal rasa macam pijak something ni"Daku memandang bawah. Tak ada apa-apa lalu meneruskan memijak 'lantai lif'. Tiba tiba jiran belakang rumah jiran yang depan rumah (?) menegur "Eh kasut tu kasut tu" Lahh patut selesa dan empuk semacam je ;antai lif ni. Kasut dia rupanya.


5. ALA-ALA PRINCESS.
Orang lain rasa princessa dalam majlis. Saya rasa princess nya dekat luar majlis. Punboleh.


Post ni lambat lagi takboleh kan...... padahal dari Sabtu haritu lagi nak update blog.