Monday, October 10, 2011

Kawan saya invisible, sebab tu abang tak nampak. Orang tertentu je boleh nampak.

Assalammualaikum. Hai awak, saya dah habis peperiksaan akhir tahun. Tapi belum sepenuhnya lagi sebab SPM masih menanti dua tahun akan datang insyaAllah.


Last paper harini macam vang sikit. Sikit lah. Berkerut dahi dok buat jalan kira math. Mula-mula raba kalkulator tu atas meja. Akibat tension bengang geram punya pasal, sampai ke bawah meja dah saya menekan kalkulator saintifik milik phinyo. Sadih betul.



WAKTU MATH PAPER TWO TADI KAN PENGAWAS LELAKI YANG AGAK COMEL TERSEBUT MENGAMBIL TRACING PAPER KAMI. Takpa aih. Slip exam yang nipis kertasnya tu masih ada. There was nothing to worry about lah. Heh. Apa pandang? Nak ambik slip orang jugak ke?


Ya, tengah exam. Saya boleh lagi tweeting. Well, saya tak tiru jawapan pun.




Habis sahaja paper math, saya balik rumah. Ku sangkakan next paper adalah pada pukul dua setengah petang. Sebab tu lah sempat pergi 7E lagi, sempat gelak ketawa, terkedek-kedek dekat pagar sekolah.


Tengok-tengok, dah nampak kepala-kepala classmates saya sedang tekun menjawab kertas KEMAHIRAN HIDUP. Apa lagi.. berlari terus masuk bilik peperiksaan. Namun begitu dalam keadaan rushing pun saya sempat membela tudung yang ditiup angin, mengtweet sana sini dan bertexting dengan budak U. Vangang dia ni.


FINALLY!! Takda dah PMR untuk kami. Budak arab masih ada satu lagi kertas. Ngehngehngeh. Petang tu pergi lah minum 'kejap'. Kejap lah kononnya kan. Sedar sedar sampai pukul 6. Asar pun belum bayar lagi.


Almost dua jam berborak. Tah sape la bukak topik pasal cerita seram ni. Habih meremang bulu ketiak i. Nasib baik rambut ni tak meremang. Kalau tak confirm dah terangkat macam orang baru kena electrick shock.

Cerita pasal:

1. Jalan baru dekat Jasin.
2. Ulik mayang, kuda kepang, segala jadah tarian lah.
3. Highway lanchang
4. Pasal 'penjaga'
5. Blablabla.

*Takut punya pasal sampai nak pergi membuang pun rasa nak orang temankan. Ngeng betul*

Dan waktu nak balik... saya memang jalan kaki. Cuaca mendung, baru lepas hujanlah katakan. Tapi tiada pelangi ku temukan. Hanya lopak air di sana sini. Memaksa ku mengangkat kain bagi mengelakkan kaki kain kotor. Ala-ala princessa rasanya walaupun hanya berpakaian sekolah.


Lalu depan gerai abc tu. Adalah dua orang pelanggan ni. Hepp, pelanggan dekat gerai tu okeh. Kau jangan pikir ke lain pulak! Tu la, pemuda berbaju Hitam tersebut... lepas pandang, pandang lagi. Lepas pandang, pandang lagi -________-


"Dik, bahaya jalan sorang-sorang ni", sapanya apabila melihat saya ingin melintas jalan seorang diri.

"Eh takpe. Ni, ada orang ikut kat belakang" Spontan ku menjawab.


Dia ku lihat berkerut bersama rakannya. Mencari-cari 'orang' di belakangku. Saya hanya gelak perlahan lahan. 'Lain kali jangan tegur saya sorang sorang boleh dak? Ibu dah pesan jangan cakap dengan strangers.'


On the way home, surah AlFatihah, ayat Kursi habis dibacanya. MANALAH TAHU TIBA-TIBA ADA YANG BETUL BETUL IKUT KAN.

Thursday, October 06, 2011

Sekitar peperiksaan ini


"Macam mana exam?"
Macam tu lah. Nak macam mana lagi?


Assalammualaikum. Janganlah ditanya kemana saya menghilangkan diri. Cuma melenyapkan diri sahaja. Saya sangat malas mengupdate blog sebab rasa tak sedap hati selagi belum menduduki peperiksaan akhir tahun. Akhir tahun?? Untuk kami pelajar tingkatan tiga, Penilaian Menengah Rendah merupakan peperiksaan akhir tahun kami. 'Haa boleh pulak kau buat ayat baku ni ya Izz Hazwani?' Waktu BM haritu terkial-kial cari ayat gramatis.


//Haa lupa. Kertas BM haritu, bahagian C kan karangan respon terbuka. Saya punyalah khusyuk menulis karangan sampai tak perasan terguna kata ganti nama diri 'saya'. Nak guna 'aku', baru rasa macma best sikit kan. Tapi dah tertulis, takkan nak padam sebutir demi sebutir perkataan 'saya' tu kot. Inilah dia, dah terbiasa guna 'saya' dalam blog kan...

Alah biasa tegal biasa. Sesuai tak peribahasa ni dengan situation saya?

Harini paper Science and Sejarah. Science senang, bolehlah tahan. Semangat sangat menjawab walaupun trial haritu Science ku hampir fail. HAMPIR sahaja. Itu pun malas nak menangis sebab saya tak belajar betul betul masa trial. Sebab cikgu saya cuti bersalin, dan cikgu ganti saya seorang yang lemah lembut jadi class saya bising sampai saya pun malas nak focus pada Science.


//Ada ke patut classmates pakat kata suara saya macam cikgu tu? Ehm suara cikgu tu not bad lah jugak. Comel comel je, lembut lembut. Suara saya lembut jugak eh? Terharu!! Tapi suara macam tu tak sesuai kalau nak menjerit atau marah orang. Sebab tak garang langsung.

Waktu Sejarah tadi, LAPAN soalan je yang saya tak boleh jawab. Disebabkan saya tak boleh mengembangkan otak pada waktu petang, saya hentam tujuh dan tinggal lagi satu soalan iaitu soalan nombor 56. Saya tenung soalan, saya jeling jam. Baru pukul tiga suku. 30 minit lagi. Sempatlah kot kalau nak rehatkan minda kejap.


Rehat punya rehat...


Tiba tiba belakang badanku disentuh dengan lembut. Oh, pengawas peperiksaan yang comel ini mengejutkan saya. Lembutnya cara dia kejutkan, macam seorang ibu mengejutkan anak. Itulah, ingatkan nak lelap 3 minit je, rupanya dah 30 minit



Jeling jam lagi. Dah pukul 3.45. Satu soalan belum berjawab. "Okay masa menjawab sudah tamat." Okay, masa saya termenung pun dah tamat. Jadi saya harus hentam. Dengan mata yang kecil, muka baru bangun tidur, tudung berkedut, tangan bergaris-garis, ku hitamkan jawapan.



Keluar je dari bilik periksa, pengawas tersebut bertanya, "Okay tak?" Saya malu sebab saya tidur dengan muka mengadap classmate lelaki saya. Nak aje saya tanya, "Mulut saya ternganga tak tadi?", "Saya mengigau ke tadi?" , "Ada tak saya sebut nama Alif Satar tadi?" Tapi soalan itu disimpan dalam hati.


Classmate lelaki tersebut bertanya,
"Best tidur tadi?"
'Tidur itu satu nikmat, mestilah best. Ingat senang ke nak tidur? Nak tutup mata pun satu usaha tahu tak.'
Saya jawab dalam hati je. Nak cover malu punya pasal, saya pura-pura tak sihat lah, pening kepala lah, sebab tu tidur sangat lena
Math dengan KH are waiting. Minggu depan yeay!! Dah, bye.