Sunday, December 26, 2010

TUTORIAL : Customize Twitter Update

Heyy!

Selamat hari Ahad. Selamat seminggu lagi ke tahun baru. Selamat merungut cuti sekolah dah nak habis. Aku rasa macam tak puas lagi nak cuti. Semua nya dimulakan dengan SELAMAT. Bukak sekolah dah nak dekat. Ini bermakna, aku takboleh selalu sangat online. Ceh padahal tiap tiap hari online. Intro yang takde kena mengena dengan entry ni ^^'

Korang perasan tak ada benda ni dekat sidebar aku? Kalau tak perasan, takpe. Kalau perasan pun takpe. Bukannya aku nak bagi hadiah.


Actually ada orang tanya macam mana nak letak Twitter updates dalam kotak comel comel tu.

Design Add a Gadget Javascript/HTML

Salin code ni dalam Javascript/HTML punya element.

<div <--Add Style Here --> id="twitter_div"> <ul id="twitter_update_list"></ul> <a href="http://twitter.com/IHAR04" id="twitter-link" style="display:block;text-align:center;"></a> </div> <script type="text/javascript" src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js"></script> <script type="text/javascript" src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/IHAR04.json?callback=twitterCallback2&amp;count=1"></script>


# Tukar text warna oren kepada Twitter username korang.
# Text warna hijau tu pulak kuantiti status yg korang nak tunjukkan dalam satu masa.
# Text warna ungu tu boleh ditukar mengikut kesukaan korang. Code dekat bawah ni boleh ganti untuk text warna ungu tadi.

Code untuk background berwarna: style="background: #F660AB;"
Code untuk bakcground bergambar: style="background: url(URL IMAGE KORANG)center left no-repeat; padding-left: 50px;"
center left adalah posisi tengah sebelah kiri atau korang boleh tukar ngan posisi lain. center center, top center, top left, top right, bottom left, bottom right, bottom center.
Code untuk border: style="border: 3px solid #cccccc; padding: 5px;"
Sumber: Msueroomz

9 comments:

mardhiah ismail (: said...

ur blog cumellllllll sangat grr geram :)

Anonymous said...

good !
lepasni buatlah byk-byk tuto .
;DD

~Dr.CiNta~ said...

nak tanya lagi ni kalau tukar jadi facebook status boleh kew?

I.Hazwani said...

@mardhiah ismail (:
comel apanya? haha

I.Hazwani said...

@Anonymous
yes insyaAllah :)

I.Hazwani said...

@~Dr.CiNta~
taktau lah. takboleh kot~

♥NAJWA♥ said...

Hoa,nak trylah.
Hee,thnks I.hzwni.

I.Hazwani said...

@♥NAJWA♥
Hoho sama sama :D
Try la

SyamimiZaini said...

oh Izzati, dah lama tunggu tutorial ni, malu nak request. hehe. *hug n kiss. Haha. Jangan geli.