Monday, September 06, 2010

Raya tak macam dulu sebab

Heyy !


Ramai complain yg raya sekarang tak semeriah dulu dah. Mungkin faktor dibawah ni salah satu sebab kenapa pemuda-pemudi cakap raya kali ni tak best, tak meriah, tak macam dulu, tak hot and cold macam dulu masa zaman kecik kecik. I've discovered the Top 4+1 Logic Reasons and inilah dia! Ceh English entah pape ada hati nak writing.


ZAMAN TEKNOLOGI YANG SEMAKIN CANGGIH pada masa kini telah membuat ramai pengguna internet kurang bersosial dalam kalangan masyarakat sebaliknya hanya melalui laman web sosial sprti Facebook. Semua dok busy buat itu ini hanya melalui internet. Mana pergi entah sikap mengamalkan kemesraan sesama kita. Masing masing buat hal sendiri. Nak wish raya pun, dekat hujung jari je ni hah. Habis lah habislah, manusia zaman sekarang semakin pendiam sudah di dunia realiti dan semakin hidup liar dalam dunia maya.




CUTI RAYA YANG DIBERI SANGAT SINGKAT untuk kanak-kanak seperti saya pergi mengetuk pintu beri salam "Assalammualaikum! saya datang dengan muka malu ni nak beraya dkt rumah makcik yang gojes dan pakcik yang kachak. Bukak la pintu ni ~" sangat tidak memadai! Bagilah cuti sebulan, takpun terus sampai cuti akhir tahun. Rasanya nanti habis satu negeri Pahang ni saya terjah rumah sebuah demi sebuah Dah lah bagi cuti pendek, senarai kerja sekolah pulak panjang kemain lagi cikgu-cikgu ni bagi. Orang nak beraya dengan family-bukan dengan homework bertimbun rimbun melambak yang tercampak dalam almari tu.






BAGI CALON UPSR, SPM, PMR, STPM, pulak, diorang kena balik kampung bawak buku-buku je. Baju raya, kuih raya, mercun raya semua tinggal kat rumah. Cikgu cakap, "Raya, raya jugak. Exam korang jangan lupa." Cikgu ingat diorang ni dah tua nyanyuk ke dok jadi reminder sepanjang masa. Lepastu kat perhimpunan cikgu nak libatkan SEMUA pelajar denga kata kata merangsangkan lagi terangsang cikgu tu. Sumbat je la calon PMR SPM STPM tu dalam dewan lepastu bagi motivasi kat diorang puas puas. Saya yang tak bersalah ni (tetibe je) turut menjadi mangsa mendengar bebelan cikgu.





SIKAP MAKCIK PAKCIK KDKT NAK BAGI DUIT RAYA EXTRA macam yang dulu dulu pun faktor kenapa kanak kanak seperti saya (lagi) dan remaja remaja di luar sana rasa macam takde feel langsung nak raya. Sampul raya tunjuk gambar RM50. Saya pun jadi eksaited nak bukak sampul duit raya tu. Cis, indah sampul dari rupa. RM0.50 je!

Ini tidak adil! Saya jugak rasa dipermainkan. Abang sulung dapat duit lebih - bila ditanya kenapa dapat duit lebih daripada kitorang, jawabnya "Abang kan sulung, belajar tinggi tinggi, duit ni boleh buat simpanan dkt bank"

Then kalau adik bongsu dapat duit lebih, alasannya "Adik kecik lagi. Kena simpan duit, dah besar nnt boleh jadi mcm abang sulung. Menabung untuk masa hadapan ~" Dah tu, mana hak saya sebagai anak perempuan tunggal? MANAAA?

Image dari sini



Akhir sekali, nak tau kenapa awak takde mood nak beraya sakan? Ini yang terakhir. Sebab awak lupa nak pos kad raya, wish Selamat Hari Raya Maaf Zahir Sahaja serta tidak menginvite saya ke rumah korang untuk berhari raya. Orang kata, kehadiran kanak-kanak ni boleh memeriahkan suasana. So, saya rasa saya harus ada dekat rumah awak supaya suasana hari raya awak menjadi meriah berbanding tahun lepas.


HAH dah tu tak gheti gheti nak wish Selamat Hari Raya ke?


KERAJAAN HARAMKAN MAIN MERCUN sebab banyak kes putus jari la hilang kaki la patah hati la pergi mati la. Kan? Rasa terkongkong sangat. Makbapak lah ni. Tak reti tengok tengok anak tu. Tak pepasal budak budak kat seluruh negara terkena tempias takboleh main mercun.

16 comments:

efu said...

sokong anda!
untuk pelajar spm melaka, raya tahun ni macam sambut hari AIDS sedunia...

I.Hazwani said...

EFU, eh apesal pulak mcm sambut hari AIDS sedunia? bunyi mcm sadis je tu.

efu said...

sebab melaka cuti sampai isnin je..
pastu, rabu da trial..aduh.

so, terpakse fokus pada study sampai lupakan sekejap hari raya. ibarat hari aids, takda siapa pun tahu kewujudan hari aids sedunia tu..macam tu lah raya bagi pelajar spm melaka.

I.Hazwani said...

EFU, lagi lah sadis. awat la melaka kasi cuti sampai isnin ja. naseb baek sy ta mintak pinda melaka. HAHA

jap jap, sy taw ttg kewujudan Hari AIDS cuma tataw tarikh official/tujuannya utk apa~

✿ emaxoxo ✿ said...

arghh SPM ! geram tol -.-"

I.Hazwani said...

✿ emaxoxo ✿, alamak tersentuh sensitiviti calon SPM pulak dah. O'ooo *sengih sengih

ツhʋƨиα ツ said...

yeay dah boleh pun komen ;P

paling agree , cuti sekolah yang MAKKKK PENDEK NYE PENDEK NYE.
owww -.-"

bgi usna, raya taon ni mcm feel lagi kot sbb entahhh taktauuu :P
cuma excited nk braya kat skolah
tk gitu ?

taon ni raya pelek sket ,
TAKDE KAD RAYA TAKDE WISH RAYA BERAMAI RAMAI TAKDE PREPARE RAYA AWAL AWAL. sume last minute ^^

ok la , SALAM RAYA 2010 :)
p/s; comel gila icon2 kt sini

I.Hazwani said...

ツhʋƨиα ツ, tak dangdut ah pakai 'MAK', guna nie laa 'ohh nenek ai punye sepupu punye cucu sedare tiri! pendeknya cuti!'

taon ni LAAAAAAAAGI lah mcm takde mood nak beraya. gila tak adil kot kementerian pelajaran kasi cuti pendek. takmo raya! *ade org kesah ke kau tknk raya hah?


this yr ramai buat preparation last minute. wani pon ta smpt nak buat kad raya la, lagu raya la, boyfriend raya la. ehem terlebih pulak.

SELAMAT HARI RAYA eh husna :)

reply to your p/s: ohh thanks. tetibe ade demam kuskus nk ltk those icons. muahaha

ilhaam said...

blh dtrma lh.

I.Hazwani said...

ye terima kasehh ^^,

nurain said...

yup.jawapan diatras semua betul.harus dapat A+++

huu..nak raya cam dlu2

I.Hazwani said...

nurain, whoa A(Triple)Plus! haha mekasehhh sgt sgt Cikgu Tak Rasmi ^^

.miss d'ieyna. said...

hahaha. semua akak sokong! yeah!

I.Hazwani said...

.miss d'ieyna., SEMUA? termaasuk yg last sekali kah? ahaha

ieNNah HaNNie =) said...

siannye.
sekejap nye cuti~

tapi. tak tahu nape.
thun nieeee..
TERENGGANU.

cuti lammaaa!!
wahhaa..~ excited sgt.

ade org ckp.,
rasa nak peluk je kpm.
^^. thn ni terlebih baik.
cuti panjang.

2 minggu..
1 minggu raya.
1 minggu puasa.

:)

err. ke negeri lain pun cuti 2 minggu jugaK?

^^

I.Hazwani said...

ieNNah HaNNie =), negeri lain taktau lah tp PAHANG cuti dkt dua minggu jugak! YEAYY