Sunday, March 21, 2010

TUTORIAL: Transparent kan gambar.

Heyy !

Disebabkan aku ni tidak la terer BM mane since masuk form --- ini, takde mood dah nak tulis betul betul. Merajuk dengan Puan %^&*(*$. Tahun ni minat nak belajar BM hilang macam tu je. Sebagai tanda aku ku cinta awak kecewa dengan aku punya result BM yang ujian bulanannya dua kali berturut-turut dapat gred #, maka aku tulis je point macam mana nak transparent kan gambar.



NI BUKAN PHOTOSHOP. AWAK MENGADA NAK PAKAI PHOTOSHOP,
PERGI BLOG LAIN.

SA YA GUNA GIMP SAHAJA.


Langkah 1: Bukak image yang nak dikerjakan.




Langkah 2: TAMBAH ALPHA CHANNEL LAYER (transparent layer) klik LAYER > TRANSPARENCY > Add Alpha Channel



Langkah 3: Klik Fuzzy Selector - menggunakan ini, awak boleh select area yang nak dibuang.


Langkah 4: Lepas dah select area yang nak dibuang, tekan DELETE. Atau Clear atau apeape yang boleh buang area tidak diingini.



Langkah 5: Dah transparent kan? Tekan Ctrl+A> Ctrl+C> Ctrl+N. Kan ada new window terbukak kan?
Dekat Advanced Options, pilih Fill With, then dekat drop down menu Fill With, tekan TRANSPARENCY.




Langkah 6: Anda sekarang berada di zon New Layer. Sekarang tekan Ctrl+V. Terpapar image yang telah ditransparent. SAVE AS. Ingat! Save as PNG ye :)






Final result: Aku tak select betul betul sebab nak cepat buat tutorial ni. Esok dah sekolah. HAHAHAHA terseksa dah menghadap buku nanti. Awak nak image lawa lagi, select betul betul okay. Nak gosok baju. Bye.




Image credit: Deviantart
(Wakakaka character Pocoyo jugak aku pilih)
Kan aku dah cakap. Sememangnye IZZAT Hazwani ni memang tak reti buat tutorial. Jadi silakan lah ye Cik Farah mengadu kasih kepada blog lain yang pandai ber-tuto. Lalalalala~

Cuti sekolah nak habis. Pagar sekolah dah nak dibukak. Pintu kelas melambai-lambai paksa aku masuk. Lepas ni takde dah online petang petang. Homework - Tido. Study ? Malam malam buta yang sunyi baru ilmu tu nak masuk otak.

18 comments:

Farah Azizan said...

edit gambar tu dkt bground kosong ke ape? kalau edit dkt photoshop, mcm mane nak add on gambar2 comel tu?

See Wunny said...

first ;
i dah lame ta pakai PS *bkn playstation eh*

second ;
eh cmne blh lupe eh suro bukak ape
HEHEHE
oke
i tataw u phm ke ta step ni
layaan je
kalo ta phm
kasi ym u
nnt i ajar lg
siap dgn prntscrn lagi okee

STEP SATU ;
bukak gimp. FILE > Open > pilih gmba yg u suke
then tkn Ctrl+A
pastu tekan Ctrl+C

STEP DUA ;
File > New Layer >
dekat window utk buat New Layer , ade ADVANCED OPTIONS kan ? klik situ . then ade la perkataan BACKGROUND . select pade TRANSPARENT . kemudian tekan OK

STEP TIGA ;
dekat new layer tuu , tekan CTRL+V
pastu at toolbox , ambik FREE SELET TOOL then buat lah line pastu jadi lah transparent

sah u ta phm :(

laila said...

tutorial kat komen ni lg lengkap dr entry
hahaha

See Wunny said...

aish
perli ke hape ni ?
HAHAHA

Mazru Majid said...

salam..

Hmm bagus nih,mmg dah lame koi nak berguru mende nih..hehe

See Wunny said...

nape tidak search google je yg wahai koi si anak pahang ?
tuto ini sgt kureeeng membantu kot
;D

Syada said...

kesian wani :D

I.Hazwani said...

haih
takpelah
sabar je

Liyanaa. said...

good girl. macam ni lebih terperinci HA HA HA tak payah susah susah suruh budak budak pergi donwload photoshop HAHAHA

I.Hazwani said...

a'ah
GIMP lagi sng kot drpd PS
*pendapat wani lah*

ツhʋƨиα ツ said...

whoaa bagus lah
sharing is caring ;)
*rasa mcm kenal ta ayat ni ? :P*

eh siryes ni
bagus tau
baru tau ada GIMP eh ?
hoho tggu yep
nnti usna aplikasi tuto ini masa cuti sekolah
HAHA *rase mcm pelek ja ayat*

I.Hazwani said...

SHARING IS CARING ?
macam kenal
tapi ayat tu ta knal wani
:(
HAHA

oke slmt mencuba
kalo ta menjadi , SALAHKAN GIMP
bukan salah tutorial ini
lalalalala~

airi said...

wahaa
ckgu wanie!

I.Hazwani said...

nape eksaited sgt ni ye airi ?
wakakaka

laila said...

edit2 smua ni guna natang gimp ni ke?
huuu xkenal n xreti lgsg
tp pengguna tegar photoshop

khalidrizuan91 said...

wah, wani de bakat yg terpendam...xpe2 nanti tolong buat aku nye surat jemputan kahwin ok...

ema.razali said...

dah lama download GIMP . tapi ta reti guna . hahha :DD

Nuraina Fathinie said...

ni untuk buang background ke?? GIMP??same same!! Sep sep!! haha...