Sunday, March 21, 2010

TUTORIAL: Transparent kan gambar.

Heyy !

Disebabkan aku ni tidak la terer BM mane since masuk form --- ini, takde mood dah nak tulis betul betul. Merajuk dengan Puan %^&*(*$. Tahun ni minat nak belajar BM hilang macam tu je. Sebagai tanda aku ku cinta awak kecewa dengan aku punya result BM yang ujian bulanannya dua kali berturut-turut dapat gred #, maka aku tulis je point macam mana nak transparent kan gambar.



NI BUKAN PHOTOSHOP. AWAK MENGADA NAK PAKAI PHOTOSHOP,
PERGI BLOG LAIN.

SA YA GUNA GIMP SAHAJA.


Langkah 1: Bukak image yang nak dikerjakan.




Langkah 2: TAMBAH ALPHA CHANNEL LAYER (transparent layer) klik LAYER > TRANSPARENCY > Add Alpha Channel



Langkah 3: Klik Fuzzy Selector - menggunakan ini, awak boleh select area yang nak dibuang.


Langkah 4: Lepas dah select area yang nak dibuang, tekan DELETE. Atau Clear atau apeape yang boleh buang area tidak diingini.



Langkah 5: Dah transparent kan? Tekan Ctrl+A> Ctrl+C> Ctrl+N. Kan ada new window terbukak kan?
Dekat Advanced Options, pilih Fill With, then dekat drop down menu Fill With, tekan TRANSPARENCY.




Langkah 6: Anda sekarang berada di zon New Layer. Sekarang tekan Ctrl+V. Terpapar image yang telah ditransparent. SAVE AS. Ingat! Save as PNG ye :)






Final result: Aku tak select betul betul sebab nak cepat buat tutorial ni. Esok dah sekolah. HAHAHAHA terseksa dah menghadap buku nanti. Awak nak image lawa lagi, select betul betul okay. Nak gosok baju. Bye.




Image credit: Deviantart
(Wakakaka character Pocoyo jugak aku pilih)
Kan aku dah cakap. Sememangnye IZZAT Hazwani ni memang tak reti buat tutorial. Jadi silakan lah ye Cik Farah mengadu kasih kepada blog lain yang pandai ber-tuto. Lalalalala~

Cuti sekolah nak habis. Pagar sekolah dah nak dibukak. Pintu kelas melambai-lambai paksa aku masuk. Lepas ni takde dah online petang petang. Homework - Tido. Study ? Malam malam buta yang sunyi baru ilmu tu nak masuk otak.

Wednesday, March 17, 2010

Surat love love untuk cikgu komputer.

Heyy!




Baju kuning ituuu.

Cikgu. Tiba tiba saya rasa macam nak dengar cikgu panggil saya IZZAT.
HAHAHAHA supaya saya boleh balas dendam balik.



Izzat.
Alaa cikgu! Tambah la I kat belakang.
Eh nak buat apa tambah u kat belakang? Saya taknak.
Benci la!



Keluar dah nada gedik disituuuu.
Haish. Cikgu. Apesal eh cikgu suka panggil saya IZZAT? Saya tahu saya kacak. Saya sangat tampan. Semua perempuan cemburu sebab tak dapat saya. Saya pandang lelaki. So ada sesape berminat? Boo at me! HAHAHA

---------

banyak buku nota yang aku jumpa masa kemas bilik tadi. dalam buku nota tu, banyak tulisan tangan comel yang terhasil oleh aku. banyak tak banyak jugaklah biodata kawan kawan. dan jugak cikgu komputer.

dengan warna wani warninya terpampang kecik kecik nama Puan Hetty Nuraini. punya la berdebar debar nak call cikgu. dah tekan butang call tu, tiba tiba tak jadi nak call. mesej je. yes! aku tak salah orang. nasib baik cikgu guna number sama. kalau tak taktau la mana lagi nak cari cikgu kan.


ni cikgu yang mengajar kelas komputer kat SKIMU dulu. kalau tak silap, 2005. lama sangat. tapi terharu. cikgu simpan lagi gambar kitorang. rindu sangat kat cikgu. tanpa cikgu, sampai sekarang kot saya tak tahu guna Clip Art. yang ajar buat screen saver bagai. cikgu jugak kan? jasamu dikenang lah cikgu. atas ajaran cikgu, takde la saya ni macam blurr je kan.


yang ajar copy and paste. highlight text. resize text. cikgu jugak. walaupun nampak macam tak penting tapi besar impaknya dalam hidup saya sekarang. sukahatinya saya buat macam macam warna dalam blog ni. cikgu nampak tak? kami ibarat kain putih. cikgu yang kena colour colour. ecewah macam budak tadika pulak ye main mewarna.


TERIMA KASIH CIKGU :)

Persamaan dua dua cikgu ni ; LAYAAAAN JE PERANGAI BUDAK TAK MATANG YANG SEBAYA MACAM AKU NI.
And ajar things about computer. Tentang luar dan dalam komputer.

Saturday, March 13, 2010

Menawan family bahagiaaa

Heyy !


Singaaa
Tetibe A menyampuk,
Singeeer~ menawan keluarga bahagia

Maybe dea ingat SINGER, bukan SINGA. Mula mula nak marah jugak budak spect tu tapi bila dengar A sebut tagline SINGER, rasa macam terdetik kat hati, "Ingat singa ni kejenye asyik makan orang je ke? At least family bahagiaaa la weh"

And untuk budak spect, takpe. Akak kau ni budak baik. Ni singa yang tak makan orang. Dah, pergi main jauh jauh !

X+X+X+X+X+X

Kejap. Tiba tiba teringat lagu nasyid ni. Iman Mutiara ; Raihan. Cite 2 taon lepas. Alah tak basi nye lagi. Ni masa budak tu konvokesyen time tadika dea. Lupa dah apa namanya tadika sebelah smktpptm tu.

Ilman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang meyakini Allah
Maha Esa, Maha Kuasa

Kejap. Rasa bunyi nye macam lain je.



Adik, nyanyi balik boleh tak?
Ish akak ni! Penat je Ilman nyanyi!
Eh budak ni. Menjawab eh! Aku hempuk kang baru tau.
*buat mimik muka ikut aku. tembak-ang punye adik*




Ilman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang meyakini Allah
Maha Esa, Maha Kuasa


Salah. IMAN lah. Not ILMAN.
Dah tu kene nyanyi balik semula ke?
Tak payah. Sambung je.


Tanpamu Ilman bagaimanalah~

Grr.


Ibu dapat phone baru yang ada keypad QWERTY hasil pemberian ayah. Ibu cakap cakap pasal facebook dengan ayah. Tiba tiba bulat mata ayah. "Ibu nak buat apa dengan facebook? Cari boyfriend ke?" Aiyook. Ayah jeles. Taktauuuu

Friday, March 05, 2010

Kerja di kala stress.

Heyy !

Since ada masa ni la aku kena guna peluang sebaik mungkin. Lepas ni mungkin SELALU ONLINE. HAHA takde lah. Mungkin jarang online sebab 28032010 pergi Temerloh. Jadual tak bape padat sangat la kot bulan ni but kena study study study sampai tension. Baru Form --- tapi tak tertahan otak nak menghafal petua yang cikgu ajar. Dasar otak 'laju' betullah.

Oke, jom buat benda yang sangat buat aku lapar.



1. Makanan



Nak sangat buat puding karamel aka puding gula hangus tapi sampai hari ni tak terbuat.

2. Bahan bacaan

Biasanya baca buku PTS One kot. Novel novel English and sedikit buku motivasi.
Dan yang penting...




3. Rancangan TV

Jarang tengok tv.
Balik rumah tido terus.
Penaaat.


4.Keperibadian

Tak tau. Tanye la orang yang rapat dengan aku.
Mesti dorang cakap aku BAIK.
Percaya tak ?

5. Hobi

Ape tu ? Lupe ah hobi tu ape. Kalau ada masa lapang, aku tido. Tu je.

6.Impian/hajat di hati




Bukan nak jadi macam kat atas ni lah.
But, itu bermaksud RAHSIA. Mata dikunci, mulut dijahit.





Adakah anda rasa anda hot ?
Hot sangat bila orang pandang aku macam aku baru keluar dari pusat serenti.

Upload wallpaper laptop yang anda guna sekarang.



Cerita pasal gambar.
Okay, ini adalah gambar wallpaper laptop yang aku tengah guna. Taktau nak letak wallpaper apa. So letak dulu lah yang ni.

Bila kali terakhir anda makan pizza ?
Tak ingat.

Lagu terakhir anda dengar ?
I dont' Care (ringtone je)

Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini ?
Chatting kejap

Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama apa ?
Someone

Tag 8 orang.
TAKNAK :P

<-SKIP EH NOMBOR 9-15->

Berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang tag anda.
Ada hidung, mulut. Lengkap dengan suara sumbang ;D
Tunggu result
blogwalker
pakai tudung
peramah , pemarah , perumah , pemurah
*pilih mane satu yang kau suke*

Persamaan kambing dengan lembu ?
Dua-dua binatang
Perasaan anda buat tag ini ?
Relaks jee

Adakah anda tau si razman tu sengal ?
Eh Razman ? A'ah memang sengal pon.

GAY or LES ?
Straight forward ! HAHA dua dua pon tidak