Friday, November 24, 2017

Salah timing

Oooooo, ok.


Nak tau tak cerita selenge aku bulan lepas?


Masa tu naik bas daripada Cameron nak balik Kuantan. Ada trip, lawatan penanda aras dan aku rasa macam aku sejenis digimon; anak - anak terpilih kena pergi sana. So, malaslah cerita kat sana sebab basically kitorang memang study pasal empangan je. Takkan aku nak kena buat notes kat sini pulak.


Pukul 11 pagi gerak.
Dah tengah hari. Bas berhenti. Depan masjid sungai koyan.


Celik - celik mata, tengok tak ramai orang dalam bas. Dengar azan. Aku agak dah boleh zohor la. Serious, dengan mamai baru bangun, tak tengok phone ke apa, aku pakai beg terus turun bas dengan Laila.


"Kita turun solat jom"

Ni apa yang kitorang bincang lah kan sebab mamai mamai pun dengar pakcik bas cakap ok nak turun berenti solat.............


Mata tak bukak habis lagi tapi tengok macam ya Allah bagusnya orang sini, zohor jemaah ramai - ramai. Macam masa terawih pulak.


Dah masuk kawasan masjid, dua tiga orang student lelaki belakang kitorang tegur, "korang nak pergi mana?"


"Gi solat ah, kan dah masuk waktu"
"Nak ikut kitorang solat jumaat ke? Saf perempuan pun penuh la dengan lelaki wei"



HAAH. MACAM MANA BOLEH LUPA. HARINI HARI JUMAAT.


Tengok sekeliling dalam kawasan masjid, ramai dah pandang kitorang. Mana taknya. Kitorang berdua je perempuan dalam masjid tu. Aku taktau kalau orang lain macam mana la kan tapi masa tu mata aku dah bukak habis. Malu nyahhhh oi


Maka kami tunggu lelaki habis solat jumaat baru masuk masjid nak solat. Kisahnye lenkali kalau bangun tidur tu make sure kau dah sedar apa yang jadi la eh

Sunday, June 18, 2017

Over possessive ke pe taktau la

Kau faham tak perasaan bila kau ada something yang kau suka / sayang gila sampai kau sayang nak guna? Sayang nak pakai, nak bawak keluar.


Kadang kadang tu taknak pakai sebab taknak orang lain tengok.


Macam aku ni, aku ada sepasang dress yang akak aku belikan. No actually Kak Izzah belikan kain pasang. So aku hantar jahit. And CANTIK GILA OKAY. Masa dapat kain tu pun aku dah suka. Bila dah siap jadi dress kembang kembang ditiup angin, Allahu cantik ya amat, bagi aku la



Then, aku pakai pergi wedding reception sepupu aku. Suddenly orang puji eh lawa la dress eh cantiknye eh beli mana eh eh ehhhhh


Mula mula aku suka tau orang puji. Well siapa tak suka pujian kan kahkahkah


Tapi ada la sorang girl ni non stop pandang dress aku pakai masa tu sampai aku jealous. Kalau kelakar jangan gelak. Sebab benda ni patutnya tak kelakar pun. Kejadahnye nak cemburu dengan dress sendiri kan.


Tu la masalah aku.



Aku cemburu bila orang pandang barang aku. Tu baru pandang eh. Belum pegang ke pinjam ke apa ke. So, dress tu aku pakai berapa kali je. Lepastu? Aku simpan dalam almari sampai sekarang tak pakai sebab taknak perempuan lain pandang. TERUK KAN AKU? CEMBURU MELAMPAU. Ke over possessive?



Macam tu la bila nanti orang tanya - tanya pasal pakwe aku. Bila mintak tengok gambar, aku jadi emmmm sikit. SEBAB AKU TAKNAK ORANG TENGOK.


Bila bagi tengok, aku marah. Puji la dia hensem ke sado ke apa ke, nanti aku jadi sakit hati sorang. Habis takkan aku nak simbah asid kat muka dia? Takkan aku nak simen kepala dia?


Kalau orang cakap dia tak hensem pun aku marah. Pasal aku sorang je boleh kutuk dia tak hensem. Orang lain jangan. Macam la pakwe @ tunang @ suami kau hensem sangat puiii



Kesimpulannya, aku tak suka orang tengok apa aku punya. Lagi lagi yang aku sayang. Ok? Kau dengan pendirian kau, maka biar aku duduk dengan pendudukan aku. Penat dah berdiri, lenguh nak mampus bazaar ramai orang!

Tuesday, May 16, 2017

"Dia" pun tak suka kau

Sebenarnya aku tak berapa nak betul sikit sebab petang tadi kena ubat apetah. So aku try taip cepat sikit walaupun tak ada orang peduli.


Sikit lagi aku nak tidur.


Every semester, kelas aku buat program hujung sem. Kalau tak BBQ, pegi steamboat. Buat la program apa pun yang penting mesti makan.


Dan setiap semester pun memang aku takkan join. Jangan tanya sebab apa. Aku pun taktau nak jawab apa. Sama ada aku malas atau aku tak rajin. Atau aku memang serabut kalau ramai orang hahahahahahha k k

Sem ketiga baru aku pergi. Itu pun lepas puas kena paksa la dengan roommate merangkap classmate. Diorang jenis kalau diorang pergi, aku pun kena pergi. Pastu kalau aku pergi, eh kau pun kena pergi. Kau punya roommate, jiran blok sana, ha bawak sekampung! Memang begitu pe'el diorang ye. Jenis makan ajak membe, bagusssss. Tapi yang tak bestnya aku kena heret sekali la

So - lepas dipaksa dipujuk dengan ayat "ala kejap je, kita makan pastu kita balik la. lagipun malam ni kan kita nak praktis lagi"


Esoknya tu (sabtu) kitorang ada program kamsis. Saja saja sukarela nak wakilkan paras, maka kami buat satu team untuk perform atas pentas. So Jumaat malam adalah malam terakhir untuk kitorang praktis, tapi diorang ni still nak pergi jugak bbq tu.


Aku berat hati sikit nak pergi tapi aku whatsapp jugak ibu aku yang masa tu syiokk jalan jalan kat krabi dengan ayah aku. Bagitau la dulu nak keluar. Ape, ingat mak ayah jauh ko takyah bagitau ke?!!!


Gerak la kami petang tu ke Pantai XXXX.


Makanan semua dah siap. Aku datang bawak perut je. Lepastu tolong agihkan makanan. Tu jela.

Malam tu baru makan. Kejap kejap aku tengok jam kat phone. Diorang cakap, kejap je lagi. Sikit je lagi. Ok, sikit je lagi k k tunggu je

Lepastu memasing seronok la melalak dengan macam macam lagu ewah


Aku tak sedap hati tapi try la watlek.


Dah hu ha hu ha, dekat pukul 10 la gerak balik sebab kamsis ni kena balik before 10pm. We girls r so berdisiplin ok, balik on time! Pukul 10 kat sempadan pagar kamsis. Gitu!


Naik bilik, bebudak team paras aku datang bilik kitorang nak praktis. Even badan bau asap pe sume layannnnn hu ha hu ha gelak tak hengat memasing. Sampai pukul 12, aku pergi mandi. Sebenarnya aku penakut tapi sebab nampak ada la sorang dua pergi toilet, aku cepat cepat follow diorang.


Lepas aku mandi, masuk bilik. Sambung praktis sikit lepastu bersurai ah. Gile ko pukul 1-2 nak memekak lagi. Kang ada pintu kena terajang pulak.


Bilik aku ni empat orang. And quite besar la untuk kami. Kalau nak berguling dari hujung ke hujung pun boleh, nak buat jemaah sebaris 5-6 orang pun insyAllah takda hal. Nak buat bulatan bacaan yassin pun muat. Nak buat bulatan makan makan muat. Nak buat bulatan geng cik piah mengata orang... kalau tak muat ni pun gerenti nak kasi muat jugak.


Katil aku ni dekat pintu masuk. aH KEJAP LA AKU LUKIS BODO2 JAP

.
.
.
.
.
.


eMMMMMM hambar sikit ok la serious aku lukis eh


Aku penghuni katil C.

Biru tu tingkap. Tingkap kami mengadap hutan.
Blok kami keras. Lagi keras adalah paras kami.
Memang tak sesuai untuk aku yang penakut.

Katil A & C memang katil yang dekat dengan pintu. So kalau pape jadi sebenarnya aku la yang first akan bukak langkah meskipun berkain batik.


LUPA NAK KENALKAN ROOMMATE AKU. AKU BAGI NAMA BUKAN SEBENAR LA EH. SEBENARNYA MEMANG SEBENAR HAHAHAHA TAPI BUKAN NAMA YG SOKMO PANGGIL.

Katil A - Kak F
Katil B - Sukma
Katil C - Aku la!
Katil D - Zahrah

Kak F, Sukma and aku sekelas. Zahrah ni satu sem bawah kitorang dan dia kos lain. Tapi dia ni ngam je pun dengan kitorang. Aku je susah sikit nak masuk dengan orang baru


Kipas siling pulak, pasang 5 pun rasa bahang sebab sekarang musim summer ye kawan kawan. Jadi kami berempat akan tarik tilam turun tidur kat atas tikar tu sebab dapat angin betul betul bawah kipas.

Malam tu, Kak F dah awal awal tarik tilam dia turun bawah. Diikuti Zahrah. Diorang berdua dah ada kat bawah.

Sukma kat meja dia lagi.
Aku kat meja aku lagi.


Lampu dah tutup. Cuma berbekalkan lampu kat koridor luar je sipi sipi menembus ke bilik. Satu paras tu dah suram, sunyi. Semua dah tidur la kot.


Dah nak tidur tu aku sakit kepala. Amboi, dah seronok melalak memekik tepi pantai & praktis, penutupnya sakit kepala pulak ye. Pandang panadol kat tangan sambil kira 123 dalam hati nak sumbat dalam mulut laju laju dan terus minum air. Tangan kiri dah pegang mug merah yang aku dapat sebagai cenderahati masa join explorace kat KK dulu.


Ok jangan tanya kenapa dah tutup lampu baru ingat nak makan panadol.


Tiba tiba Kak F tepuk kuat, sebak rambut aku and hembus kat telinga kiri aku! Ehhh buat pasal betul la akak ni. Kepala dah pusing, dia nak main main. Aku baru nak hangin. Pandang pandang belakang, ingat nak bunyik sikit la. Eh tak ada! Dia tak ada kat belakang aku.


Yes, dia kat bawah la. Berselimut dan main phone.

Nasib baik aku sempat telan panadol dulu. Kalau tak kang tercekik.


Aku pandang mug aku, aku pandang Kak F.


Dengan mug tu sekali aku angkut lari kat Kak F. Tak tercakap, tak terungkap walau satu perkataan pun. Kak F ingat aku ni saja nak manja manja minum air sebelah dia walhal tak. Aku dah terketar-ketar.


Aku pandang dia sambil tangan tunjuk kat pintu. Tunjuk kat loker. Tunjuk la kat semua tempat tapi mata aku takkan pandang kat mana aku tunjuk. Aku cuma pandang muka Kak F.



Cuak, ok?


Lepastu baru Kak F macam faham apa benda sebenarnya. Diorang pun faham memang aku jenis 'mudah'. So Sukma tolong tarik tilam aku turun bawah, selimutkan aku. Kak F letak yassin bawah bantal aku. Dia siap pasang ayat kursi and yassin lagi kt phone dia sampai aku tidur. Aku punya takut tu, sampai aku tak tidur kat tilam aku pun sebenarnya. Menepek kat tilam Kak F sambil menangis dalam selimut sebab aku dah terkejut gila.


Banyak kali Kak F ajak ambik wudhuk dulu tapi aku taknak. Kalau aku nak pun aku rasa cam ala apa function sebab masatu aku uzur. KENAPA AKU BANYAK KALI REFUSED TAKNAK PERGI TOILET AMBIK WUDHUK WALAUPUN DIORANG NAK BAWAK SATU BILIK TEMAN AKU?

1. Macam aku cakap la, aku rasa takda function pun kot? Kalau salah mohon betulkan
2. Aku taknak pergi toilet lepastu kang terrrnampak benda lain, kena tegur kena bantai lagi, sakit la bodo :-) kau nasib baik je aku takut, kalau tak takut memang aku maki je



Sudahnya semua tidur dengan pasang lampu kat meja study. Dan satu bilik tak tidur sebab tunggu aku betul betul lena.



Pagi esok, aku tengok refleksi kat cermin, mata aku sembab cam nangis kena tinggal bas malam raya dah. Semua tengah beratur tunggu turn nak mandi. Suasana senyap sikit. Sampai la part aku pandang Kak F, Kak F pandang aku. Dna kitorang senyum senyum sikit. Baru aku cerita.

"akak dah agak dah kau mesti ada something. ingatkan kau nak main2kan akak"
"kak, ko tau tak aku ingat ko yang mainkan aku malam semalam?? ko tau tak aku dah taktau nak cakap bahasa apa nak bagitau aku takut semalam..."


Konklusinya, kalau kau tau kau tu uzur, behave. Tak uzur pun sama sebenarnya. Aku serik, kejap je la kot huahuahua. Beberapa minggu lepas tu, aku tak kena bantai dah. Tapi dia sendiri tunjukkan diri.....................

Saturday, May 13, 2017

Istanbul Aku Datang

Walaupun sekarang 2017, aku masih mengulang tayang filem tahun 2012. Aku ingat aku akan bosan dengan cerita ni, rupanya tak.


Istanbul Aku Datang.


First time tengok, JUJUR CAKAP AKU TAK BOLEH TERIMA BILA DIA TERIMA HARIS, BUKAN AZAD.

Kali kedua, sama.
Kali ketiga, sama.

Aku tak pasti bila kali keempat aku ulang, tapi kali ni penerimaan aku dah berubah. Aku dah faham kenapa D pilih lelaki yang dia baru kenal instead of the boyfriend dia berkasih sejak zaman sekolah baju putih kain biru.


It's not about looks.
Not about how long you've known him..
Atau kenangan manesss kau dan akuuuu


Tapi soal dia di sini adalah layanan dia pada kau.
Dulu aku tanya, kenapa tak bagi second chance?


Tapi sekarang aku faham. Ada orang bila dibagi peluang kedua dan seterusnya, mungkin dia janji dia akan berubah, tapi tau tak??? hati kita pun slow slow berubah jugak.


Ada orang en, jangankan peluang kedua. Bahkan peluang pertama pun tak layak dia dapat sebenarnya. Namun begitu, jika tidak kerana dia, mungkin kita tak jadi macam kita hari ini. 


D tahu dia perlu berambus daripada lelaki toksik seperti Azad - baran, cakap melulu, menuduh tanpa bukti, curang. Bila dia marah, dia hina D.



Dua hidup yang dah sebati, tak semudah tu nak dileraikan. Awak jugak yang cakap macam tu kan?
Memang. Tapi kalau benda tu memudaratkan, sakitnya kita kena buang jugak.




Monday, May 08, 2017

2 in 1

Ada sorang manusia ni........Haritu ada la aku whatsapp dia, mintak gambar - gambar untuk siapkan report.

"Salam. Weh, nak gambar"
"Gambar apa?"
"Gambar program haritu boleh, gambar kau pun boleh. Tapi afdhalnya bagi gambar program jelah"
*conversation ni tak sebijik2 sama la sebab takkan aku nak kena search conversation kitorang kot*

Dah. Aku letak phone ke tepi, sambung tengok cerita. Bunyi mesej masuk tu macam berebut-rebut nak tarik perhatian aku tapi biar dulu. Mesti dia tengah send gambar.


Lepas dah agak senyap sikit, aku on whatsapp, download satu satu gambar and terus type, Thanks. Lepas gambar semua dah dapat, aku transfer masuk laptop.

Masa tu baru nak go through satu per satu. 

Yang ni ok...
Ha yang ni pun ok...
Yang ni takyah masuk report la kot...
Yang ni...eh. Bertuah beteii.........


.....gambar dia pun ada sekali noks. Gambar dia sorang je hahaha8g9hiwefnosoo23ri43ojr ok ah sampai sekarang kalau ingat balik pun rasa geli hati. Macam cute jugak la buat perangai camtu